zondag 6 september 2015

Parijs - Edward Rutherfurd


Sommige boeken hebben één heel groot nadeel.... je wilt niet meer stoppen met lezen, de tijd vliegt voorbij terwijl er nog tig dingen gedaan moeten worden. Zo'n boek was Parijs van Edward Rutherford.
Een feest van herkenning voor iedere fan van Parijs en zeker voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Frankrijk. Het verhaal speelt zich af van de 13e eeuw tot ver in de 20e eeuw. Door de ogen van de personages zie je de stad zich ontwikkelen van de oude, middeleeuwse stad met de krappe straatjes en steegjes naar het open, grootse en romantische Parijs zoals we dat nu kennen.De geschiedenis wordt verteld aan de hand van zes families die al sinds de middeleeuwen in Parijs wonen; Le Sourd, De Cygne, Renard, Blanchard, Gascon en Jacob. Allemaal krijgen ze in de loop der tijd met elkaar te maken en op zeker moment verbinden sommige familielijnen zich ook met elkaar door een huwelijk of liefdesgeschiedenis. Dat maakt wel dat je wel je gedachten er goed bij moet houden, omdat het verhaal regelmatig in tijd verspringt en veel namen in de familie ook op elkaar lijken.  Gelukkig staat voorin het boek staat een stamboom waar je af en toe kunt spieken als je de draad kwijt bent.

Het interessantste verhaal vond ik dat van Thomas Gascon die mee helpt met het bouwen aan het Vrijheidsbeeld en later ook de Eiffeltoren. Deze toren is op een bepaalde manier symbool voor de geschiedenis van de stad. In eerste instantie vinden veel mensen de toren afzichtelijk en lelijk, maar in de loop van de tijd groeit het uit tot herkenningspunt en trots van de stad. Precies hoe veel Fransen zelf tegen Parijs aankijken.
Maar ook als je nog nooit in Parijs bent geweest is het zeker de moeite waard om te lezen. 

En heel vervelend ook.... ik zag dat Rutherford nog twee van zulke boeken heeft geschreven, New York en London. Ik ga maar eens op zoek naar wat vrije dagen. Iemand nog een potje tijd in de aanbieding?

Fans van de boeken van Ken Follett willen deze boeken zeker ook lezen.

Reserveer hier Parijs in onze catalogus
Reserveer hier New York in onze catalogus
Reserveer hier Londen in onze catalogus

Geen opmerkingen: