maandag 14 september 2015

De Kleine Prins

"Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar."

Deze mooie woorden vind je terug in een overzicht van 20 citaten uit kinderboeken die volwassene moet kennen. Het komt uit het beroemde boek dat in de top 3 staat van meest vertaalde boeken ter wereld. De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. Het boek dat ieders leven - vroeg of laat - een keer kruist.

Met het verschijnen van de nieuwste animatiefilm deze zomer, krijgt het verhaal weer opnieuw de aandacht die het verdiend. En komt er weer een nieuwe generatie die er kennis mee maakt. Terecht. Waarbij ik wel moet zeggen dat ik er de eerste keer dat ik het las maar weinig van begreep. Een klein jongetje, op rondreis langs allemaal hele kleine planeten, waar steeds maar één persoon woont, en dan nog iets geks met een vos en een slang. Oh ja, en een roos. Best wel vreemd eigenlijk.

Maar het is net als met Winnie de Pooh. Je blijft het lezen en je blijft er mooie dingen in vinden. Het is die symboliek waarmee hij de eenvoudige verstandigheid laat zien die volwassenen lijken te vergeten wanneer ze opgroeien. En dat hebben ze echt heel mooi weergegeven in die nieuwe film, die nu in de bioscoop draait. Echt een aanrader, voor jong en oud!

Wat mij dan wel weer fascineert. De Franse schrijver (en piloot) schreef het moderne sprookje in 1943, toen hij verbleef in een hotel in New York. In dienst van de geallieerden werd hij in 1944 door een Duitse jachtvlieger neergeschoten na een verkenningsvlucht boven bezet Frankrijk. Hij heeft nooit geweten van het ongekende succes van zijn boek. Hoe triest is dat.

Gelukkig zijn er heel veel mensen die hem nooit zullen vertegen.Reserveer het boek in onze catalogus.

Geen opmerkingen: