zaterdag 22 augustus 2015

Komkomma - Wim Daniëls

De zingende penis van het vijverdwergduikertje of de Cassina-Kolman-combinatie van Epke Zonderland; Blue Band-witbrood, dat deels uit houtsnippers blijkt te bestaan; een Nationale Klemtoondag; een kassajongen die niet weet wat perziken zijn; de ontsnapte pelikanen Roderick, Blauwerick en Groenerick. Komkomma van Wim Daniels is een bundeling van zijn meest spraakmakende columns bij de radioprogramma’s 'Spijkers met Koppen' en 'Klare Taal'. Puur genieten om te lezen hoe Daniels in zijn column Komkomma van zijn voormalige obsessie voor de komma, via het Boekenweekgeschenk van Joost Zwagerman, uiteindelijk uitkomt bij de kwakjes van Bodar.


En of het nou gaat over vreemde uitdrukkingen, namen van ministers, gewone woorden of uitspraken van bekende mensen, Daniëls geeft er steeds weer een onverwachte draai aan en weet er  een frisse kijk op te geven. Meesterlijke humor!

Wat ik niet wist dat Wim Daniëls ook cabaretier is. Hij speelde de cabaretvoorstelling Wim-crisis. Over het feit dat het altijd zo goed ging met de naam Wim, maar dat bijna niemand er nu meer voor kiest. Vind ik natuurlijk erg leuk omdat mijn vader en broer ook Wim heten. Vanaf half september tot eind december 2015 speelt Wim Daniëls de cabaretvoorstelling ‘Associëren’.

Zijn boek Spijkerbalsem is ook een bundeling van columns die Wim Daniëls voorlas in het radioprogramma Spijkers met Koppen. Daarover zegt hij zelf: 'Na vijf jaar stop ik als columnist bij Spijkers met Koppen op radio 2 en een groot deel van die verhalen is nu gebundeld in Spijkerbalsem. Een balsem voor de luisteraars die me gaan missen. Als die er zijn natuurlijk.'
Dit boek heb ik nog niet gelezen maar wil ik jullie niet onthouden en ga ik zeker nog lezen voordat hij naar Hengelo komt.

Want schrijver/ cabaretier Wim Daniëls komt 8 september naar de bibliotheek om te vertellen hoe hij zo gepassioneerd is geraakt van taal en wat er nou zo bijzonder aan taal is. 

Geen opmerkingen: