vrijdag 14 augustus 2015

Jason Isbell - Something More Than Free

Jason Isbell heeft het weer voor elkaar: een fantastische roots-plaat die ongetwijfeld hoog gaat eindigen in de diverse jaarlijstjes.
'Something More Than Free' verscheen onlangs en werd door diverse blogs en fora enthousiast ontvangen. 
Tel daar nog eens bij op dat voor zijn geplande concert in Paradiso (met John Moreland in het voorprogramma overigens!) tot twee keer toe de locatie is gewijzigd in verband met de grote belangstelling, dan weet je dat we het hier over iets bijzonders hebben.

"Met zijn vorige album Southeastern liet Jason Isbell een onuitwisbare indruk achter. Dit was een singer-songwriter op de toppen van zijn kunnen. En zowaar… met Something More Than Free heeft Isbell wederom een meesterstuk afgeleverd. (...)  Op Southeastern kwam zijn songschrijverstalent tot grote bloei en wist hij met zijn gave melodieën, rake teksten en prachtstem steeds diep in het hart te raken.
Met zijn vijfde album Something More Than Free flikt hij dat weer. Het album heeft, net als zijn voorganger, een mooie diversiteit in songmateriaal en vanaf albumopener If It Takes A Lifetime en het prachtige, daarop aansluitende, 24 Frames, een song die gelijk niet meer uit je hoofd te rammen is, weet je dat hij ook met dit album een grootse vorm qua songschrijven heeft bereikt. (...)   
De allermooiste songs zitten, zoals ook bij Southeastern, in het middenstuk. Children of Children, met zijn prachtopbouw, is misschien wel de mooiste song die Isbell tot nu toe opnam. Als die strijkers en vervolgens die slide er halverwege inkomen komt het kippenvel als vanzelf. Wat in die song in bijna 6 minuten voorbij komt is absolute muzikale magie. Het fraaie The Life You Choose en de titelsong sluiten daar dan weer naadloos op aan. Net als Speed Trap Down, over alles achter je te laten en volledig opnieuw beginnen, en met weer zo’n heerlijke slide en het erg fijne Hudson Commodore, twee wat rustiger songs. Met de albumafsluiters, het wat steviger Palmetto Rose en het geweldige To A Band That I Loved (waarin hij liefdevol over bands waar hij van houdt en ermee stoppen zingt: ‘I’ll be Guarding Your Place in the Lights, on the Stage, in my Heart’) sluit het album af met songs die wederom tot de allerbeste behoren die Isbell schreef. 
Het fijne van echt geweldige albums is dat een favoriete song elke dag een andere kan zijn. De gave van Isbell om songs te schrijven over gewone mensen met hun dromen en dagelijkse beslommeringen beheerst hij onderhand als geen ander. Zijn eigen overdenkingen over wat het leven waard is betrekt hij daar moeiteloos in mee. En met zijn prachtstem weet hij je in elke song te trekken. Een absolute vermelding verdient ook zijn geweldige band The 400 Unit die aan elke song de exact juiste invulling geven. 
Dit jaar zul je weinig betere Roots albums horen dan Something More Than Free. Isbell in topvorm is gewoonweg momenteel de allerbeste in zijn genre." (writteninmusic)
Ik bedoel maar. En zo zijn er meer recensies die er geen twijfel over laten bestaan dat iedere americana-liefhebber deze cd op z'n minst moet beluisteren. Moet hebben. Moet omarmen.
Het gaat me te ver om te zeggen dat er geen concurrentie is dit jaar; daarvoor verschenen er al diverse mooie platen, en verwacht ik er ook nog wel een paar. Maar Isbell gaat weer hoge ogen gooien...
Follow me on Spotify

Reserveer in onze catalogus 

Geen opmerkingen: