maandag 8 juni 2015

The Descendants

Een film met George Clooney. Dat kan geen pulp zijn, dus ik kruip achter The Descendants. Clooney speelt hierin een beetje een frivole rol, die ik niet gewend ben. Zakenman, altijd hard gewerkt, geen oog voor vrouw en kinderen. Totdat zijn vrouw door een ongeluk in coma ligt en z'n onbereikbare puberdochter hem vertelt over een verhouding die mama al tijden had. Dus gaat hij op zoek naar 'de man'. Met z'n kinderen. Tragikomisch? Ja, en ik weet niet of dat helemaal de bedoeling was.

Clooney speelt Matt King, een advocaat en afstammeling van Hawaïaanse adel en blanke missionarissen. Daar zit dus heel veel verhaal in de familie. Heel veel grondbezit. En heel veel geld. Ik heb zelfs maar even de betekenis van de titel opgezocht, die intrigeerde me. De afstammelingen, het nageslacht. Een film over dat wat je in de schoot geworpen hebt gekregen en over hoe je dat doorgeeft aan de volgende generatie.

Ik zie een paar lijnen in deze film naar voren komen. Dat wonen in Hawaï niet betekent dat je in het paradijs leeft. Gezinnen zijn net zo verstoord, met dezelfde zoektochten en hartepijnen. Dat rare gegeven dat mannen (of vrouwen) pas 'wakker worden' in hun relatie en leven als ze degene uit die relatie of dat leven dreigen te verliezen. Maar vervolgens wijzer en volwassener de draad van hun nieuwe leven weer oppakken. En iets over de kracht en macht van familiegeschiedenis, oud geld en de mate van betrokkenheid bij alle grond die je bezit en de mensen die daarop hun bescheiden maar gelukkige leven hebben opgebouwd. Nou ja, en al die lijnen worden in deze film wel aangeraakt, maar niet echt uitgediept.

Een leuke film voor een ontspannen popcornavondje op de bank, maar om eerlijk te zijn, volgens mij was dit voor Clooney gewoon een paradijselijk vakantiebaantje :-)Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: