donderdag 11 juni 2015

Soof

Of je nou in lichte mineur verkeert omdat het allemaal zwaar tegenzat vandaag. Of je opgelaten voelt na een geslaagd middagje winkelen met een vriendin. Voor beide stemmingen is de film Soof een perfecte afsluiting van de dag. Lekker meeleven met het wel en wee van huisvrouw Soof en haar sores is werkelijk een briljant medicijn! She rules! 

En waar gaat het over? Over Soof (Lies Visschedijk) die getrouwd is met Kasper (Fedja van Húet). Hun huwelijk zit in een sleur, maar dit valt schijnbaar alleen Soof op. Haar man doet alsof zijn neus bloed en is druk, druk, druk. Hij heeft geen tijd voor zijn vrouw en niet voor zijn kinderen. Soof heeft een eigen cateringbedrijf en kookt de sterren van de hemel, terwijl ze ondertussen haar hyperactieve tweeling en puberdochter in het gareel probeert te houden. Dat die combinatie vooral een uitputtingsslag is zie je meteen. Soof is het zat! Ze vraagt zich af: Is dit het nou?

Maar dan komt ze de bekende choreograaf Jim (Dan Karaty) tegen in het restaurant. Hij maakt daar niet alleen kennis met haar befaamde kookkunst maar vooral met haar. De vonk springt over en de dagelijkse sleur is plotseling doorbroken. Kasper heeft zich inmiddels helemaal gestort op het huisman zijn en zijn baan opgezegd. Hij ontpopt zich als klusjesman en runt het gezin met verve (vindt hij vooral zelf). Soof leven is niet meer alleen maar dit, maar of dát nou goed is voor haar huwelijk?

Het verhaal is herkenbaar natuurlijk. Het is geen nieuw gegeven, maar dat mag de pret vooral niet drukken. Lies Visschedijk speelt Soof als geen ander en doet dit uit de kunst. Haar stunteligheid, gekke trekjes, drankgebruik en rookgedrag zijn een feest van herkenning voor alle vrouwen. Persoonlijk vind ik het een verademing om nu niet een hyper-gestylde Desperate Housewife-huisvrouw te zien. Met Soof kon ik tenminste lekker meeleven, meeroken en meedrinken. En ondertussen vinden dat het allemaal helemaal gerechtvaardigd is. Ook al is het slecht. Of misschien juist daarom! Dingen doen waarvan je weet dat ze niet mogen zijn stiekem toch vaak het leukst?! 

Enige kleine minpuntje in de film is het spel van knappe man Jim (Dan Karaty). Hij doet het aardig, maar de chemie tussen hem en Soof is wat minnetjes waardoor een vurige affaire meer iets heeft van een gezellig kampvuurtje tussen de lakens. Geeft allemaal niets. Daar kijk je zo overheen. Wat werkelijk telt is Soof. Zoals zij is er maar één! 

Pleun Vermaas

Geen opmerkingen: