woensdag 6 mei 2015

Diepe wonden

Scandinavisch, Italiaans, Engels, Amerikaans, zelfs een Oostenrijkse thriller heb ik wel eens gelezen, maar nog nooit een Duitse. Dus, als je dan een Duitse thriller wilt lezen dan pak je natuurlijk een thriller van Nele Neuhaus. In Duitsland (en in veel andere landen) als thrillerschrijfster niet meer weg te denken, maar haar eerste boek moest ze wel uitgeven in eigen beheer.
Voor mij is Nele Neuhaus een onbekende, maar de recensies van haar boeken zijn zeer lovend en ik kom uitdrukkingen tegen als: 'Nele Neuhaus mag zich meten met alle grote misdaadschrijvers uit de geschiedenis' of 'Ze schrijft gewoon heel erg goed... Boeiend van begin tot eind'. Kijk dan heb je mij te pakken. 'Diepe wonden' is een knap geconstrueerd, maar complex verhaal.

Kort achter elkaar vinden drie moorden plaats op oude mensen: de 92-jarige, Joodse David Josua Goldberg, de hoogbejaarde Hermann Schneider, beide met een nekschot als was het een executie, om het leven gebracht, en de 88-jarige Anita Frings. Alle drie slachtoffers hebben een vriendschappelijke relatie met Vera Kaltensee, een oude, rijke dame met een onberispelijke reputatie. Opvallende detail: waarom vindt de patholoog een zogenaamde SS-bloedgroepnummer tatoeage op de arm van de Joodse man en wat te denken van de kelder vol nazi-memorabilia in het huis van Schneider? Pia Kirchhoff en haar baas Oliver von Bodenstein onderzoeken de zaak, die meer onverkwikkelijkheden naar boven brengt en die teruggaat naar een klein plaatsje in Oost Pruisen dat nu in Polen ligt en naar wat zich daar afspeelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Veel personages en een complexe plot, maar geraffineerd in elkaar gezet. En met alle ingrediƫnten die je van een Duitse thriller verwachten mag.
Waar ik aan moest wennen was de manier waarop Pia en haar chef, maar ook andere personages elkaar benaderen. Wij zijn gewend al snel mensen te tutoyeren, maar let op, we hebben het hier over Duitsland en Pia spreekt haar baas aan met u. Op mij kwam dat wat geforceerd over, maar de spanning was er niet minder om. 

Pia en Oliver zijn twee slimme, sympathieke mensen met hun eigen zwakheden waar ik best wat meer over te weten wil komen. En dat kan, want Nele Neuhaus heeft meer thrillers met dit recherchekoppel in de hoofdrol geschreven.

Geen opmerkingen: