zaterdag 16 mei 2015

Birk - Jaap Robben

Laat ik maar eens gewoon beginnen met schrijven dat Birk een geweldig boek is. Birk draait om de relatie tussen moeder Dora en zoon Mikael op een afgelegen eiland nadat vader Birk op dramatische wijze is verdronken. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de jonge Mikael waardoor het een spannend, ontroerend en sterk verhaal is, met een climax die je nog lang bijblijft. Maar waarom die meeuw op de omslagfoto?

Het verhaal van Mikael en zijn moeder Dora, die steeds verder in waanzin afglijdt na de verdrinking van haar man, is beklemmend. Ook al omdat ze zich op een piepklein eilandje bevinden waardoor het contact met de buitenwereld zich beperkt tot een smoezelige buurman en een man die de boodschappen komt brengen. En nog beklemmender wordt het door de aard van de relatie tussen de moeder en haar opgroeiende zoon. Moeder Dora spoort niet helemaal, en de controle die ze wil behouden over haar puberende zoon neemt steeds grimmigere vormen aan.

En nu weet je nog niet waarom er een meeuw op de omslagfoto staat. Daar kom je dus alleen achter als je het boek leest.
De afbeelding is een Grote Burgemeester (larus hyperboreus), die door natuurfotograaf Menno Schaefer werd gespot voor de Waddenkust bij Den Oever.

Overigens deed Birk deed mij sterk denken aan Sneeuweieren van Rinus van de Coevering en Boven is het stil en De omweg van Gerbrand Bakker. Vond ik ook al zulke mooie en ontroerende romans.

Geen opmerkingen: