maandag 6 april 2015

Zelfonderzoek

Het is een druilerige zondagmiddag. De regen mot een beetje tegen de ramen en een waterig zonnetje doet haar best om de dag nog enig cachet te geven. Je kijkt naar buiten en voelt je al even miezerig als het weer. Je kijkt om je heen, naar je meubeltjes, je partner, je kat. Alles lijkt in orde, maar toch knaagt er iets. Er ontbreekt iets in het plaatje maar wat? Tijd voor wat Zelfonderzoek met Jan Koehoorn.

Goed, zelfonderzoek en dan? Moet je op een sofa gaan liggen en je diepste dwalingen toevertrouwen aan een man met een notitieblokje? Of keihard gaan mediteren om  tot jezelf te komen? Welnee! Dat is allemaal niet nodig. Volgens Jan heeft iets ‘doen’ helemaal niets met zelfonderzoek te maken. Het gaat er juist over dat je helemaal niets hoeft te doen. Je hoeft jezelf maar een vraag te stellen: Wie ben ik? Of beter nog wat ben ik? En dan valt de rest vanzelf op zijn plek.

Ongeloofwaardig zeg je? Ja, dat vond ik ook, maar mijn aanvankelijke scepsis was zwakker dan mijn nieuwsgierigheid. Of mijn luiheid won het van de harde werker in mij, dat kan natuurlijk ook! Ik hoefde alleen maar te lezen en dat kost inderdaad geen moeite. Puntje voor Jan!

Het soort zelfonderzoek waar Jan Koehoorn over vertelt is gebaseerd op Advaita Vedanta, een eeuwenoude oosterse filosofie. Het gaat hier letterlijk om de vraag: wie ben ik? dat is de basisvraag. Alle problemen in je leven zijn vaak te herleiden tot de idee├źn die je over jezelf hebt nietwaar? En als je verdrietig bent dan wil je daarvan af toch? En dat is helemaal niet vreemd of raar. Wie wil er nou verdrietig zijn of ongelukkig? Niemand. Maar toch gebeuren er dingen in je leven waardoor je die gevoelens krijgt. De meeste mensen gaan dan op zoek naar iets wat het ongewenste gevoel kan oplossen. Volgens Jan Koehoorn is dit echter een tijdelijke oplossing. Bij werkelijk zelfonderzoek kan het zomaar gebeuren dat die tijdelijke oplossing plotseling permanent wordt. Niet alleen voor dat ene probleem waar je mee worstelt, maar met alle problemen die in je leven optreden.  Lijkt dat je niet lekker?

Het draait om die ene vraag: Wie ben je? Al lezende kwam ik erachter. Het was alsof mijn wereld opeens op zijn kop stond. De aarde was bij wijze van spreken weer plat in plaats van rond. Ik kwam erachter dat mijn geloof nogal ongeloofwaardig leek. Als losse flodders vielen al mijn aannames van me af. En aangekomen bij de laatste pagina herinner ik me ineens: Dit is het, er is niets en dat is alles.
Nou durf jij het aan? Onderzoek het eens zou ik zeggen!

Geen opmerkingen: