donderdag 2 april 2015

Praktische gids voor een gelukkige hond

Ik heb het geprobeerd; Martin Gaus-boeken, verschillende DVD’s met puppytrainingen…

‘Saai!’ was het enige wat ik kon denken toen ik er eenmaal aan begonnen was. Uiteraard is dit voor veel mensen wel de oplossing, maar ik werd er niet door geprikkeld. Het daagde me niet uit. Ik kreeg er geen energie van om het zo maar te omschrijven. En als ik er al geen energie van krijg hoe kan ik dan verwachten dat dit wel voor mijn hond geldt? Het werd tijd voor een andere aanpak met de Praktische gids voor een gelukkige hond van Cesar Millan.

Ja, je leest het goed. Ons gezin heeft zich uitgebreid met een puppy. De overredingskracht van mijn dochter heeft gewerkt. Ik ben er voor gezwicht. Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat er niet veel voor nodig was. Maar dan… als alleenstaande bijstandsmoeke (tegen wil en dank) is een puppycursus een luxe die ik me niet kan permitteren. Dit is alles behalve een reden tot medelijden. Juist helemaal niet. Het verscherpt mijn creatieve geest. Want is het niet zo dat er meerdere wegen naar Rome leiden? Of moet ik in dit geval zeggen ‘naar Cesar Millan’.

Het is wat anders dan ik gewend ben: het is geen roman of literaire thriller. Hoewel het er hier en daar best iets van weg had. Ik was onder de indruk van het verhaal achter Cesar. Het verhaal erachter is subtiel in het boek verweven. Voor mijn gevoel maakt dat het boek compleet en geeft dit het verhaal een ziel.

Verder moet je weten dat ik erg sceptisch ben ingesteld. Ik kan me niet vinden in ‘lezen is geloven’, maar vind aansluiting bij ‘zien is geloven’. Daarom is het fijn om alles te kunnen toepassen op onze eigen pup. Nu maar hopen dat onze pup hier ook zo over denkt.

Zoals bijna elk boek dat ik lees zich een weg weet te banen in de realiteit dat zich mijn leven noemt, weet ook dit boek dat te doen. Nadat ik op bladzijde drieënzeventig ben aanbeland, word ik met stomheid geslagen. Dat ik hier niet eerder aan heb gedacht. Het is mindfulness ten top, een hond hebben!!! Cesar heeft gelijk: een hond leeft in het hier en nu. En het maakt dat je daar als ‘roedelleider’ wel in mee moet gaan wil je die gedweeë en onderdanige viervoeter hebben die we allemaal willen.

Terwijl ik verder lees krijg ik het gevoel dat ik het allemaal al een keer gehoord heb. Oké, niet in de honden-context. Maar toch. Mijn brein maakte overuren om erachter te komen waar die herkenning nu vandaan kwam. En net op het moment dat ik het wilde opgeven, (Helemaal omdat mijn ‘lezen’ er onder leed. Ik bedoel, ik was nu nog steeds op de zelfde pagina. Frustrerend.) zag ik het antwoord nota bene op mijn facebook-pagina voorbij komen. ‘Cesar Millan and Eckart Tolle: loving animals and the power of now’. Túúrlijk!!! Dit bevestigde mijn gevoel dat ik sinds pagina drieënzeventig niet meer van me af kon schudden. Ik had gelijk. Het hondenbestaan: zo mindful als wat!

Nu zal je denken, ‘já, en?’ Maar voor degene die een beetje bekend zijn met het werk van Eckhart Tolle (dé spirituele leider van deze tijd die velen heeft geholpen naar hun weg naar innerlijk geluk door in het hier en nu te leven), dan wel het één en ander weten van een mindful leven, of dit reeds onder de knie hebben zullen mijn gelukkig makende bevindingen op waarde kunnen schatten. Want wat is er nog fijner om niet in de pijn, teleurstelling van het verleden te blijven leven en je ook geen zorgen maken over de demonen uit de toekomst. Precies, hier en nu, heerlijk!

‘Leuk allemaal, maar hoe vergaat het je hond nu?’ Dan moet ik toch eerst bij mezelf beginnen. Want Cesar heeft gelijk wanneer hij zegt dat alles om energie draait, de energie die je als baasje, als roedelleider, uitstraalt. Want dat is wat je hond oppikt en dat is niet alleen omdat ik het heb gelezen. Maar ook omdat ik het heb toegepast. Of die toepassing altijd bewust was laat ik in het midden. Maar mijn hond is mijn spiegel. Is hij druk en door het dolle, dan weet ik zeker dat ik geen evenwichtige energie uitstraal. Me hier bewust van zijn maakt het verschil. Ik pas me dan aan. Los van het feit of ik het nu ook druk heb of niet. Ik haal mezelf in het hier en nu. Of eigenlijk doet mijn hond dit en ik zie het direct terug in zijn gedrag.

Het is een wonderlijke hondenwereld die door Cesar Millan prachtig uiteen wordt gezet. En dat je hierdoor lekker mindful bezig bent is dan alleen maar een extra pluspunt. Of… ik ben gewoon een sukkel voor inspirerende verhalen en mooie woorden. Want ook dit ‘hondenboek’ heeft dat allemaal.

Bennita Koop

Reserveer Praktisch gids voor een gelukkige hond in onze catalogus.

Geen opmerkingen: