dinsdag 28 april 2015

De Bijbel voor ongelovigen - deel 2

Na het succes van De Bijbel voor ongelovigen in 2012 stond iedereen aan de jas van Guus Kuijer te trekken. "Wanneer verschijnt het vervolg? Gaat u wel de hele Bijbel op deze manier herschrijven? Please?" Meneer Kuijer kon gelukkig niet anders dan gehoor te geven aan deze verzoeken. En terecht, want zijn versies zijn echt te mooi en bijzonder om niet compleet te zijn. Dus in 2013 verscheen deel 2 en vorig jaar deel 3. Ik wacht inmiddels met spanning op het Nieuwe Testament!

In De Bijbel voor ongelovigen deel 2 staan drie verhalen centraal: Exodus, Jozua en Rechters. Voor wie - net als bij mij - dat niet genoeg informatie is; het gaat om het verhaal waarin het Hebreeuwse slavenvolk na tien plagen over Egypte eindelijk dat land mag verlaten om op zoek te gaan naar hun eigen beloofde land. Jozua vertelt over de slag bij Jericho door datzelfde Hebreeuwse volk, dat door de woestijn trekt. En het derde verhaal gaat over die sterke reus Simson, die al z'n krachten krijt raakt als z'n haar wordt afgeknipt en daarna kan worden uitgeleverd aan de Filistijnen.

Ik zal eerlijk zijn. De eerste keer dat ik erin begon te lezen liep ik vast. Het zijn dus enkel drie hele lange hoofdstukken. Omdat ik het lastig vind om midden in een verhaal te stoppen, irriteerde me dat een beetje. En ik vond het ook wat droog en langzaam op gang komen allemaal. Het was wel weer mooi vanuit een vrouwfiguur vertelt, die in de Bijbel zelf wat aan de kantlijn staat - iets wat ik in deel 1 zo krachtig vond - maar het pakte me niet. Balen.

Totdat ik onlangs ziek werd en weer tijd had om gewoon ouderwets te Lezen. Ik rolde met een paar reuze stappen weer net zo enthousiast als de vorige keer door het boek. Niks droog, niks traag, niks irritant. Gewoon weer een heerlijke vertelstijl, met mooie dubbele lagen, interessante invalshoeken op het Geloof en die God in het algemeen. En natuurlijk veel knipogen en stijlvolle humor. Oh ja, en een paar bijzondere vrouwen in de hoofdrol.

Geen enkele reden om niet gelijk met deel 3 door te gaan. En dan heel ongeduldig te wachten op de rest. Deel 4 verschijnt in september, dat is nog heel veel nachtjes slapen!

Reserveer deel 1 in onze catalogus.
Reserveer deel 2 in onze catalogus.
Reserveer deel 3 in onze catalogus.

Geen opmerkingen: