vrijdag 24 april 2015

Blast from the past

Wanneer in de jaren 60 een vliegtuig neerstort bij hun huis, denkt de paranoïde uitvinder Calvin dat de communisten een nucleaire aanval uitvoeren en duikt samen met zijn zwangere vrouw onder in zijn zelfgebouwde atoomkelder. Calvin vertrouwt erop dat het over 35 jaar wel weer veilig is om naar boven te gaan. Tot die tijd verblijven hij en zijn vrouw in de kelder. Calvin is tevreden, maar zijn vrouw lijkt het niet met hem eens te zijn. Moeten ze hun kind hier grootbrengen? Onder de grond in een kelder? En komen ze ooit weer boven? De tijd zal het leren.

De film Blast from the Past maakt het onvoorstelbare, voorstelbaar. Het blijkt heel goed mogelijk te zijn drie decennia onder de grond te leven. Daar heeft uitvinder Calvin (meesterlijke rol van Christopher Walken) wel voor gezorgd. De kelder is van alle gemakken voorzien en feitelijk een replica van hun huis bovengronds. Zelfs voor de bevalling van zijn vrouw heeft de uitvinder alles in ‘huis’. Hun zoon Adam (Brendan Fraser) komt dan ook moeiteloos op de wereld en zijn ouders voeden hem op. Ze geven hem les, leren hem alles over normen en waarden en natuurlijk stijldansen! Dat de lesstof, net als de normen en waarden, dateren uit de jaren 60, is even aandoenlijk als vermakelijk om te zien. Als kijker dacht ik soms echt: volgens mij was het vroeger echt beter.

Naarmate de jaren verstrijken en vader en zoon zich opperbest lijken te vermaken, zie je dat dit niet geldt voor de vrouw des huizes (Sissy Spacek). Zij is het leven onder de grond meer dan zat. Om haar wrevel te onderdrukken roept ze de hulp in van een sherry’tje op zijn tijd. Ik snapte dat wel van die vrouw. Je moet toch wat om de tijd door te komen?

Als Adam 35 jaar wordt is het moment daar. Het deur naar het leven boven de grond gaat open. De voedselvoorraden zijn op en moeten worden aangevuld. De moeder springt een gat in de lucht, maar vader Calvin vindt het te gevaarlijk. Wie weet welke gevaren er op de loer liggen?! Ze besluiten daarom hun zoon naar boven te sturen. Hij moet de voorraden aanvullen en op zoek gaan naar een vrouw om zijn leven mee te delen.

Maar wat staat hem te wachten? De wereld waarmee hij is opgevoed door zijn vader en moeder is geen werkelijkheid meer. Zou hij het redden in 1995? Komt hij weer heelhuids terug in de kelder? Ik kan niet meer vertellen lieve lezers. Kijk de film en je weet het! Ik heb me erg vermaakt met deze romantische komedie. Voor een avondje niets-aan-de-hand vermaak zit je met Blast from the Past helemaal goed!

Pleun Vermaas

Geen opmerkingen: