zaterdag 24 januari 2015

Hans Aarsman - Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

"Ik heb de ziekte van Aarsman" schreef Nico Dijkshoorn na het lezen van De fotodetective van Hans Aarsman. Na dit boek verscheen Ik zie ik zie: de Aarsman collectie en nu dan Wat jij niet ziet: de Aarsmancollectie.
In deze beide boeken zijn de mooiste bijdragen uit De Aarsman Collectie in de Volkskrant van de afgelopen vijf jaar gebundeld.
Hans Aarsman kan, net als elke goede fotograaf, heel goed kijken én goed formuleren, en je op die manier door zijn ogen mee laten kijken.
Hans Aarsman laat eerst een grote foto zien waar je naar kijkt zonder de tekst erbij. Als je daarna de bladzijde omslaat zie je een detail van de foto met de tekst van Aarsman er naast.


En dat werkt beter dan in de krant, waar je tekst en foto tegelijk onder ogen krijgt. Nu blader je, na de tekst te hebben gelezen, terug naar de foto, en je ziet een andere foto.
Zoals bij de foto op de omslag bijvoorbeeld. Elk jaar worden foto’s gemaakt bij de Grand Prix van Monaco van dames in bikini met racewagens op de achtergrond. Op de omslagfoto zie je de voorkant van de dames maar op een andere foto zie je ze aan de achterkant gefotografeerd. En over dat verschil schrijft Aarsman en maakt hierbij een rekensommetje met wagenlengte, ronde snelheid, haakse bocht en dat alles in relatie tot omdraaisnelheid van deze dames. Zeer verrassend.

Sommige mensen zien veel details, andere letten vooral op de hoofdzaken.  Hans Aarsman heeft duidelijk  gevoel voor detail en laat dingen zien die anderen over het hoofd zien. Is de foto in scene gezet, of niet. Zie je wel wat je ziet? Waar word je op het verkeerde been gezet? Aarsman  geeft je gratis een cursus kijken. Kijken is een kunst op zich, dat blijkt wel weer.

Reserveer Wat jij niet ziet in onze catalogus
Reserveer Ik zie ik zie in onze catalogus
Reserveer De fotodetective in onze catalogus

Dinsdag 3 februari  vertelt Hans Aarsman over wat hij ziet en jij niet.

Geen opmerkingen: