woensdag 28 januari 2015

De derde persoon

Thomas Heerma van Voss is de zoon van en de broer van.., maar daar gaat het natuurlijk niet om. Thomas Heerma van Voss is op de eerste plaats zichzelf. Thomas Heerma van Voss schrijft boeken en ik heb een prachtige verhalenbundel van hem gelezen: De derde persoon. Vers van de pers in 2014 uitgekomen en door mijn altijd alerte collega's in de bibliotheek prominent geplaatst op een plek waar mijn oog er wel op moest vallen. Gelukkig.

In NRC-boeken wordt hij samen met o.a. zijn broer Daan genoemd als één van de schrijvers onder dertig waar we op moeten letten


In 'De derde persoon' ontmoeten we personages die op een of andere manier net de aansluiting met de buitenwereld missen. Of ogenschijnlijk lijken te missen. De vraag is in een aantal gevallen of ze die aansluiting wel wensen. Soms komt pijnlijk duidelijk naar voren dat dit op onderdelen wel degelijk een wens is, maar op andere momenten lijkt het ook een natuurlijk gegeven voor de hoofdpersoon. Het knappe in de verhalen is dat het blootlegt dat wij vanuit onze eigen gedachten, belevingen en waarnemingen uiteindelijk altijd onze eigen wereld scheppen.

Hoewel het 'De derde persoon' heet zijn de verhalen niet allemaal in de derde persoon geschreven. Dat vond ik ook één van de verrassingen van het boek. Ook de ik-vorm en de tweede persoon (zelden toegepast) komen aan bod.

Onlangs las ik een artikel over ouders van (beroemde) schrijverskinderen en wat zij er van vinden en wat het met hen doet als de verhalen auto-biografische trekken vertonen. Eén van die ouders was de moeder van de schrijvers Daan en Thomas Heerma van Voss. Over familierelaties zei Thomas Heerma van Voss eens in een interview:
In tegenstelling tot je vrienden en geliefden, kies je je familie niet. Je zit ermee opgescheept. Je ziet elkaar niet af en toe, of als je hebt afgesproken, maar ook tijdens de meest kwetsbare momenten van je leven. Je brengt ongevraagd extreem veel tijd met elkaar door.
In een aantal gevallen zie je deze worsteling met familieverbanden prachtig verwoord terug.

Ik ben niet zo'n verhalenlezer en zelden zul je me lyrisch horen over een verhalenbundel, maar dit boek was toch echt een feestje om te lezen!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: