zondag 11 januari 2015

Casa Benali - Abdelkader Benali en Saïda Nadi-Benali

"Marokkanen zijn dol op gist. Gist staat voor vruchtbaarheid, staat voor het leven. Een vruchtbare vrouw wordt ook een vrouw die 'gegist heeft' genoemd. Wie een vrouw vruchtbaarheid toewenst, zegt: 'Laat er gist in je huis zijn'. Om een man vruchtbaarheid toe te wensen zegt men:' Moge je tarwe en zaad krijgen'. En wat krijg je alsmede gist en tarwe bij elkaar brengt? Brood."
Een mooi tekstje uit Casa Benali van Abdelkader Benali en Saida Nadi-Benali over de Marokkaanse keuken. Deze is een encyclopedie vol lekkers die in het hoofd en hart zit van de Marokkanen zit, aldus Abdelkader Benali.Soep van gesmolten peulvruchten, couscous van zeven groenten, charmoula, saharabrood, briwat (heerlijke krengen volgens Abdelkader) en nog veel meer lekkers. Het water loopt mij al in de mond bij het lezen er van. En de verhalen bij de recepten zijn ook al om van te smullen. Benali schrijft dat de Marokkaanse keuken heel divers is, niet alleen regionaal gebonden, maar ook per familie of gezin kan verschillen: 'Genoeg lezers zullen gerechten aantreffen die ze op een totaal andere manier kennen. In de Marokkaanse keuken is geen plek voor dogma's, we verwelkomen de diversiteit'.

Casa Benali is een bijzonder en verrassend boek. Elk recept is verbonden met hun persoonlijke verhalen, foto's en tradities. Abdelkader en Saida laten je kennismaken met de vele smaken van de rijke wetenswaardig Marokkaanse keuken. Want of Abdelkader en Saida nu herinneringen ophalen aan harira, rode bietensalade maken waarvoor de meest eenvoudige en verse ingrediënten gebruikt worden of uitleggen hoe je bissara maakt; je wordt hoe dan ook geïnspireerd om eens wat anders op tafel te zetten.Ik heb manlief (hij is de kok bij ons thuis) al aan het werk gezet voor die heerlijke krengen).

Leuk ook dat collega Anja al een paar recepten heeft geprobeerd.
Casa Benali is een schitterende combinatie van literatuur, fotoboek, kookboek, reisgids en reisverslag. Smakelijk lezen! (en eten natuurlijk).

Reserveer Casa Benali in onze catalogus

Donderdag 22 januari zijn Abdelkader en Saida Benali in Bibliotheek Hengelo om te vertellen over Casa Benali.. Collega Anja en mijn manlief maken allebei iets lekkers uit dit boek voor deze avond.

Geen opmerkingen: