woensdag 3 december 2014

Koekoeksjong

Robert Galbraith, wie heeft niet van hem gehoord. Nou, ik niet. Een beetje naïef van mijn kant, maar een kort stukje over de thriller 'Zijderups' maakte me nieuwsgierig. 'Zijderups' is nog maar net uit en dan kun je wel eens misgrijpen in de bibliotheek. Gelukkig bleken we een ander boek te hebben 'Koekoeksjong' en die stond in de kast.
En zo maakte ik kennis met Cormoran Strike, privé detective, en zijn ambitieuze secretaresse Robin Ellacott. Overigens, de kennismaking tussen deze twee personen zelf was al een mooi staaltje van de detective nieuwe stijl waar 'Koekoeksjong' een prachtig voorbeeld van is.
Maar goed de kennismaking met Robert Galbraith beviel zeer goed en toen ik erachter kwam wie Robert Galbraith eigenlijk is, snapte ik het helemaal. Ik zei het al, een beetje naïef.

Robert Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling. Kijk, nu komen we ergens, want wie kent niet Harry Potter. Van alle Harry Potter delen weten we al dat Rowling geweldig kan schrijven. Je kunt van het genre wel of niet houden, maar de boeken zijn uitstekend geschreven. En dat geldt ook voor Koekoeksjong. Het was natuurlijk niet voor niets dat Rowling voor een pseudoniem koos. Als je zo beroemd bent dan kijkt de hele wereld reikhalzend uit naar je volgende schepping en als dat iets totaal anders is hoe wordt zoiets dan beoordeeld? Wordt het beoordeeld op wat het is of op wat je eerder schreef, maar dus iets totaal anders is? Dat wilde ze voorkomen en dus koos Rowling voor dit pseudoniem.

De zaak waar het allemaal om draait is de (zelf)moord van het topmodel Lula. Lula's broer is overtuigd dat het moord was en schakelt Strike in. Omdat Lula zo'n mediamagneet was, heeft de recherche de zaak reeds uitgebreid onderzocht. Het vakwerk van Rowling zit in het detecteren van minieme haarscheurtjes en barstjes in het afgesloten onderzoek, die Strike en zijn assistente uit hernieuwde getuigenverklaringen toch weten los te peuteren.Koekoeksjong drijft op de out of the box-inzichten van het intrigerende detectiveduo, en Rowling kan als de beste smeuïge personages toveren. Haar portrettering van de types uit de modewereld zijn een klasse apart, met een geëxalteerd verwijfde modeontwerper - zijn huisdieren heten Victor en Rolf - als totempaal.

Voor mij was Koekoeksjong weer een echte pageturner. Van het begin tot het eind heb ik genoten. Nog niet eens zozeer vanwege de spanning, maar wel van de bijzondere karakters.Vooral Strike is een type waar je als schrijver mee vooruit kunt, maar Robin belooft ook wat. Ik hoop dat er meer verhalen met deze twee in de hoofdrol verschijnen. Ik ben in ieder geval verkocht.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: