zaterdag 1 november 2014

Nederland Leest: Een vlucht regenwulpen - Maarten 't Hart

Tijdens de landelijke campagne Nederland Leest wordt iedereen uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek: Een vlucht regenwulpen, van Maarten 't Hart.
Een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. Met Een vlucht regenwulpen brak Maarten ’t Hart door bij het grote publieke en inmiddels is dit boek uit 1978 een klassieker.
Voor mij zit de essentie van het boek vooral in deze zin “Vaak staar ik naar de spitse toren en verlang ik naar het dorp maar ik ben ook bang voor het dorp.’


Van de achterflap
Op de trouwreceptie van zijn vriend Jakob en zijn vrouw Jacqueline ontmoet de in zichzelf teruggetrokken Maarten een jonger zusje van zijn jeugdliefde Martha. Ze spreken af elkaar over twee weken weer te zullen zien. Dan zet Maarten zich echter in zijn hoofd dat hij voor die tijd gestorven zal zijn. Maarten verliest zich in dwanggedachten en fobieën. Daarnaast roept hij op ontroerende wijze het verleden op en denkt terug aan de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven: zijn moeder en Martha, die zijn jeugdliefde niet beantwoordde. 'Een vlucht regenwulpen' is Maarten 't Harts best geschreven roman, voortreffelijk van compositie, rijk aan beelden en spiegelingen, over een man die zijn neiging tot eenzelvigheid redelijk weet te beheersen.
En het boek eindigt ondanks alles troostrijk:
" Aan het eind van de middag richt ze plotseling haar hoofd even op en twee korte zuchten ontspannen haar en haar hoofd glijdt opzij en op het zelfde moment zie ik een vlucht regenwulpen voorbij gaan boven het donkere riet. Regenwulpen zijn zo zeldzaam, zo bijzonder dat ik naar het raam toe wil rennen, maar ik doe dit niet, ik denk alleen maar: ze is gestorven op het moment dat de regenwulpen over kwamen en die gedachte troost me, vreemd genoeg. "

Vanaf 1 november kun je het boek gratis afhalen bij de Bibliotheek (zolang de voorraad strekt).

Ook de unieke Nederland Leest-App Maartens Vogel Machine is 1 november beschikbaar. Laat het boek leven en luister tijdens het lezen naar vogels uit het boek, zoals de Hop en de Kauw en natuurlijk de Regenwulp zelf.

En uiteraard is er een veelzijdig programma samengesteld rondom Nederland Leest, met o.a. een lezing van de bekende auteur Abdelkader Benali. Bestel direct kaartjes online en laat je
verrassen in de bibliotheek!

Geen opmerkingen: