maandag 3 november 2014

Het raadsel van alles wat leeft

Eigenlijk is dit een blog voor volwassenen maar heeeeel soms trek ik me daar niks van aan en maak ik een uitzondering voor een fantastisch jeugdboek. En het is weer zover! Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel is doorgedrongen tot mijn eregalerij.

Nu sta ik absoluut niet alleen in mijn waardering voor dit boek: schrijver Jan Paul Schutten en illustrator Floor Rieder sleepten met dit boek al 5 prijzen (!) in de wacht waaronder de Gouden Griffel en de Gouden Penseel. Verder ook nog de Gouden Tulp voor het best verzorgde informatieboek van het jaar. Want dit boek gaat over een uitermate fascinerend wetenschappelijk onderwerp: de evolutie.

Wat als eerste opvalt aan het boek, zonder nog een letter gelezen te hebben, is de vormgeving en illustraties. Het is een prachtig boek om te zien: mooi ingebonden, lekker dik papier en de prachtige tekeningen van Floor Rieder zijn vaak kunstwerkjes op zich.

Wat ook helpt is dat ik de evolutie een erg interessant onderwerp vind. Hoe zit het ook alweer met de oerknal, hoe is de maan ontstaan en waarom leken we ooit op een makreel? Zomaar wat vragen die aan de de orde komen en die op een grappige en feitelijke wijze worden beantwoord. Er komt stiekem een enorme hoeveelheid wetenschappelijke informatie voorbij. Het boek is voor kids vanaf 12 jaar en het vereist wel een wat hoger leesniveau.

De kranten waren lyrisch over het boek: "Een absoluut meesterwerk!" - De Telegraaf, "Helemaal geslaagd. Léés dit boek en je wereld zal groter worden." - NRC en "Een belangrijk boek, dat tot de verplichte literatuur op scholen zou moeten horen," - Dag blad van het Noorden. Een aanrader dus!

Reserveer Het raadsel van alles wat leeft in onze catalogus.

Geen opmerkingen: