woensdag 1 oktober 2014

Schaduw over het meer

Een deel van mijn zomervakantie dit jaar bracht ik door aan het Comomeer. Het Comomeer is een prachtig meer, spiegelend water, ingeklemd tussen beboste bergen met her en ver verspreid liggende geelrode vlekken waar de kleine dorpjes en stadjes liggen te stoven in de zon. Dichterbij gekomen ontwaar je vooral ook de statigheid van de prachtige villa's met de fraai aangelegde tuinen waar je in pittoreske prieeltjes of op kunstig gebeeldhouwde bankjes kunt genieten van het uitzicht over het meer. Over dit meer en over zo'n villa gaat 'Schaduw over het meer'. Je begrijpt, zo'n boek laat ik niet liggen, dat ga ik lezen.


'Schaduw over het meer' is geschreven door twee auteurs, Giovanni Cocco, een Italiaanse thrillerschrijver en Amneris Magella, forensisch patholoog. Dat levert een boek op met thriller elementen: er wordt een lijk gevonden op het terrein van een gerespecteerde familie en wat heeft er in het verleden plaatsgevonden binnen deze familie wat de vondst van dit lichaam kan verklaren. Het levert ook een boek op dat, met de huidige technische kennis, uit gevonden materiaal een gebeurtenis kan reconstrueren.

Het boek gaat over commissaris Stefania Valenti, die geconfronteerd wordt met de opgraving van de restanten van een lichaam bij een vervallen berghut waar men aan het graven is voor de aanleg van een nieuwe weg. Al snel blijkt dat het  gaat om een jonge man die rond de Tweede Wereldoorlog door twee schoten in het hoofd om het leven is gebracht. De grond waarop de nieuwe autoweg wordt aangelegd en de vervallen berghut zijn eigendom van de familie Cappilleti, rijk geworden door het over de grens smokkelen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een veilig heenkomen in Zwitserland zochten. De familie bezit een statige villa aan het Comomeer, Villa Regina. Wat heeft zich daar op het einde van de Tweede Wereldoorlog afgespeeld?

'Schaduw over het meer' is geen spannende thriller met onverwachte wendingen en een klinkende ontknoping. Het is wel een vlot geschreven misdaadroman die zijn waarde vooral ontleent aan de beschrijving van de roerige geschiedenis van het gebied,  de omgeving en het hedendaags forensisch onderzoek.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: