vrijdag 22 augustus 2014

De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck


Ken je het verhaal van de spitsstrook bij Hoevelaken? Die jarenlang dicht bleef omdat het ministerie een uitspraak van de Raad van State niet begreep?
Wist je dat de helft van de mensen met een eigen huis denkt dat ze met een aflossingsvrije hypotheek alleen rente hoeven te betalen? En dat ze hun lening niet hoeven terug te betalen?
Het ligt niet aan die ‘incompetente’ ambtenaren of die ‘domme’ huiseigenaren dat zij de rechter of hun bank niet begrijpen. Het ligt aan de taal van de teksten van overheden en bedrijven, die vaak abstract, onnauwkeurig en onbegrijpelijk is.Het is niet voor niets dat taalniveau B1 steeds meer gebruikt wordt. De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck gaat over taalniveau B1. Een prachtig boekje over hoe we het met z’n allen zo moeilijk maken met die taal van ons. En hoe met beter kan.

Dit boekje beschrijft talloze verhalen uit de praktijk met ontluisterende verhalen over de problemen van het even onnauwkeurige als onbegrijpelijke C1. En over de kracht en de charme van B1.
Taalniveau B1 staat tot nu toe vooral bekend als eenvoudig Nederlands. Sommige mensen noemen het ‘Jip-en-Janneke-taal’. B1 zou taal voor dummies zijn. Dit boek rekent definitief met die gedachte af. B1 is naast begrijpelijk vooral concreet en nauwkeurig.

Wil je ook zelf begrijpelijk leren schrijven? Kom dan naar de gratis workshop De kracht van eenvoudige taal op 9 september. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveer op tijd!

Week van de Alfabetisering: 8 t/m 14 september
Tijdens de Week van de Alfabetisering staan we stil bij het belang van geletterdheid. Lezen en schrijven is essentieel voor de toekomst van iedereen. Het is Tijd voor Taal! Deze activiteit is onderdeel van het programma tijdens de Week van de Alfabetisering.

Reserveer De taal van mr. Jip van harten en dr. Janneke Bavelinck in onze catalogus

Geen opmerkingen: