woensdag 30 juli 2014

La meglio gioventù

Ruim twee jaar geleden beloofde ik te zullen schrijven over La meglio gioventù. nu is het dan zover. La Meglio Gioventù is een familie epos. Een familie epos, zoals alleen de Italianen (of laat ik zeggen de Latijnse landen) dat kunnen maken. Twee jaar geleden keek ik Novecento, ook een familie epos, lopend tot net na de Tweede Wereldoorlog. La Meglio Gioventù gaat verder waar Novecento eindigt. Wat tijd betreft dan, want het gaat om twee totaal verschillende verhalen.

La Meglio Gioventù heeft nog een overeenkomst met Novecento. Ook nu is het 6 uur zitten om het hele verhaal te volgen. Onlangs deed ik dat met twee vriendinnen tijdens een kort tripje in een huisje aan zee waar we drie avonden lang 2 uur keken en aan de TV gekluisterd zaten. Dat was voor mij de tweede keer dat ik de hele film zag.
En dan nog een overeenkomst, de laatste wat mij betreft: net als Novecento hoort La Meglio Gioventù tot de top van mijn favoriete filmlijst.

La Meglio Gioventù gaat over twee broers, Matteo en Nicola Carati, uit een Italiaans (Romeins) gezin. Beide jongens staan op het punt af te studeren en beide hebben een mooie toekomst voor de boeg zou je zeggen.

Samen met twee vrienden hebben ze het plan opgevat op vakantie te gaan naar Noorwegen. Matteo ontmoet echter het meisje Giorgia in een inrichting. Hij komt er achter dat ze elektroshocks krijgt en bedenkt een plan om haar te laten ontsnappen. Daardoor veranderen de levens van de broers dramatisch. Nicola gaat alsnog naar Noorwegen en brengt daar enige tijd door. Terug in Italië gaat hij medicijnen studeren en wordt hij een bekend psychiater. Matteo heeft zich gemeld bij het leger.

En zo volgen we levens van deze twee broers. We zien de zware overstroming in Florence, we zien de roerige jaren '60 in Italië en de opkomst van de rode brigades, de ontwikkelingen in het na-oorlogse Italië. Giorgia loopt als een rode draad door het verhaal. Haar leven is onlosmakelijk met die van de twee broers verbonden. En juist in de verhouding tussen dit meisje/deze vrouw en de twee broers komen de verschillen tussen de twee mannen het mooist tot hun recht.Ik weet nu al dat ik over een paar jaar de film weer tevoorschijn haal om me opnieuw mee te laten nemen in de levens van Matteo en Nicola.

Reserveer in onze catalogus

1 opmerking:

helmie zei

Inderdaad prachtige film!