maandag 16 juni 2014

Call the midwife

Vroedvrouwen in een arbeiderswijk in Londen in de jaren vijftig; daar kun je je weinig bij voorstellen, maar na het zien van de serie 'Call the Midwife' is dat wel anders.
De serie is gebaseerd op de memoires van Jennifer Worth. Jonge vrouwen, die na hun opleiding ‘in het diepe’ sprongen om bij nacht en ontij vrouw en kind te helpen bij zwangerschap en bevalling. Dat verloskunde veel meer inhoudt dan de bevalling tot een goed einde brengen, wordt al snel duidelijk.

Verloskundigen en kraamhulpen waren toen, net als nu, de eerste en soms enige voorbereidende factor op een goede start voor moeder en kind.


In de arbeiderswijk in Londen maken de jonge vroedvrouwen veel mee. Ze delen lief en leed met de vrouwen om hen heen en moeten soms hard vechten voor een goede afloop. Bemoeizuchtige buurvrouwen die in de weg staan, slechte hygiënische omstandigheden, vrouwen die wanhopig op zoek zijn naar anticonceptie (in die tijd nog niet beschikbaar), armoede, de eerste stappen op weg naar emancipatie, het komt allemaal aan bod. De teamspirit van de vroedvrouwen die in een klooster bij de nonnen inwonen is ontroerend en inspirerend.Wat een prachtserie! Na twee seizoenen ben ik onder de indruk van de interessante karakters, heerlijke humor en prachtige inkijkjes in de levens van vrouwen in de jaren vijftig.

Daniëlle Monté

Geen opmerkingen: