maandag 19 mei 2014

Lourdes

Het verhaal van de film Lourdes is vrij simpel. Een jonge vrouw is vanaf haar nek verlamd door MS, maakt een bedevaart naar Lourdes met de hoop op genezing, kan inderdaad ineens weer lopen, maar de omgeving twijfelt tussen wonder en fraude. Nou ja, van het verhaal moet ze het dus niet echt hebben. Toch is er iets heel bijzonders aan deze film. En eigenlijk vind ik lastig te omschrijven waar hem dat in zit, en dat maakt het extra intrigerend.

De film is traag, brengt wat stereotypische karakters in beeld, gebruikt bijzondere kleuren en regie, bevat humor en zelfspot. Eigenlijk hik je steeds op twee benen heen en weer: van serieus-achtige documentaire naar karikatuur met onderliggende boodschap over geloof en alles wat daarbij komt kijken. Wie kun je nog serieus nemen? Hoe staan mensen in het leven? Zie je wel echt wat je ziet?

Ik was ooit in Lourdes. Twee maal zelfs. Wat me vooral is bijgebleven dat was de enorme hoeveelheid mensen, waardoor ik eigenlijk niks heb gezien, de afzetterij in de restaurants en de ├╝berkitsch in de winkeltjes met al die Maria-waterflesjes. Een heel andere sfeer dan in deze film wordt neergezet, maar de locatie is wel echt en dat is bijzonder. Deze filmploeg is de eerste die toestemming kreeg om echt in Lourdes te film. En gezien het resultaat is dat extra opvallend. Want dit is nu niet echt een lekker reclame filmpje ofzo. Nou ja, eigenlijk werkt het ook wel. Want na deze film krijg ik ineens weer zin om nog een keer naar Lourdes te gaan. Gewoon, om te kijken, naar alles.

Reserveer hier in onze catalogus.
Klik hier voor een trailer met Nederlandse ondertiteling.

Geen opmerkingen: