zaterdag 1 februari 2014

Familieblues - Yvonne Kroonenberg

Yvonne Kroonenberg is vooral bekend vanwege haar bestsellers Alles went behalve een vent, Het zit op de bank en het zapt, Monogamie voor beginners, Was hij in de aanbieding? en Een ster aan het stuur.
Haar laatste boek De familieblues gaat over familiebanden en welke invloeden die hebben op je leven. Iedereen heeft wel een zwart schaap in de familie, een opdringerige tante, een toegeeflijke grootvader en een lastige oom die op verjaardagen altijd te veel drinkt. Je bent onlosmakelijk verbonden met je ouders, je broers en zussen, hoe je ook over ze denkt. Kroonenberg noemt dit 'familieblues'; het melancholieke besef een band te hebben met mensen met wie je niets gemeen hebt.

Je familie heeft invloed op wie je bent, hoe je leeft en denkt, wat je gelooft of niet. Je bent onlosmakelijk verbonden met je ouders, broers en zussen, hoe je ook over ze denkt. Je talenten, je onzekerheden, je overtuigingen: ze wortelen in je achtergrond. Wie je ook bent geworden, je familie kijkt erdoorheen. Zij weten wie je als kind was of als pukkelige puber. Je kunt voor anderen een geslaagde professor zijn, maar als je broer je plaagt tijdens een familiediner, ben je opeens weer dat twaalfjarige meisje dat een vier haalde voor wiskunde… Of je mijdt sociale gelegenheden als de pest – je vader heeft er ook zo’n hekel aan, je loopt altijd van alles te regelen – net als je oma.

In zestien hoofdstukken, over  moeders, vaders schoondochters, tantes, schoonmoeders, tweelingen, en familievetes schrijft Kroonenberg op een geestige en soms ook confronterende wijze over families.
Een boeiend boek dat je tot nadenken zet over je eigen familie en familiebanden. Voor een ieder die (zijn eigen) familie beter wil leren kennen. Van familie kom je nooit af.

Lezentv.nl hield een interview met Kroonenberg over ‘De familieblues’.

Voor de serie 'Dat Spreekt Boekdelen' gaat Debby Nijenhuis op 11 februari in gesprek met Yvonne Kroonenberg. Haar broer Philip Kroonenberg zorgt voor de muzikale intermezzo's. De gespreksleiding is in handen van Nicolet Steemers.

Reserveer hier De familieblues in onze catalogus


Geen opmerkingen: