zaterdag 15 februari 2014

Bibliotherapie - Maarten Dessing

Even onder ons - zeg eens eerlijk - ben jij geheel vrij van klachten?  Nooit last gehad van depressies, liefdesverdriet of slapeloosheid? Nooit gerookt, verkouden geweest, uit het raam gevallen of de 100 al gepasseerd? Geen last van een slechte rug, obesitas, rotte tanden? Nooit een dierbare verloren, egoïstisch geweest, paniekaanvallen gehad?  Dan heb jij De boekenapotheek niet nodig. Want voor al deze aandoeningen tref je in De boekenapotheek een medisch literair advies. Alhoewel ... ook gezonde mensen kunnen uit dit boek de nodige leestips halen.

Dat een boek genezend kan werken, dat is al eeuwen bekend. Een boek kan troosten, afleiden, betoveren, je aan het huilen maken en aan het lachen krijgen, herkenning en inzicht bieden. Maar wat moet je lezen tegen welke ziekte, kwaal of aandoening? Want een boek waarin als in een medisch handboek, gerangschikt naar kwaal, op aanstekelijke wijze de bijpassende romans beschreven worden – bestond nog niet.

In The Novel Cure geven Ella Berthoud en Susan Elderkin zo'n 750 suggesties. Maarten Dessing vulde de vertaling van dit boek, De boekenapotheek,  aan met recepten uit de Nederlandse en de Vlaamse literatuur. Hij verving veel boeken die vooral Engelse lezers aanspreken door Nederlandse boeken, zoals Arthur Japins Een schitterend gebrek bij ‘ontevreden zijn met wat je hebt’, De laatkomer van Dimitri Verhulst bij ‘uitzichtloze relatie’ en Alex Boogers’ Alle dingen zijn schitterend bij ‘verlatingsangst’.

Maar ook als je gezond bent kun je schitterende leestips opdoen uit de suggesties en de veertig lijstjes met De tien beste boeken voor… Stel, je hebt zin aan een lekker flinke huilbui, dan  krijg je bijv. als tip om Extreem luid & ongelooflijk dichtbij, Dokter Zjivago, Tonio of Komt een vrouw bij de dokter te lezen. Dat gaat helemaal goed komen met die huilbui.
Maar één ding weet ik zeker, de tien boeken die mijn reislust zouden kunnen afnemen lees ik dus echt niet.
En ook handig…. de Nederlandse literaire apotheek is geopend op alle uren, op werkdagen, feestdagen én in het weekend.
De Boekenapotheek is ook op Facebook te vinden.

Woensdag 19 februari komt Maarten Dessing naar de bibliotheek om meer te vertellen over bibliotherapie. Geschikt voor iedereen!

Reserveer De boekenapotheek in onze catalogus

Geen opmerkingen: