woensdag 22 januari 2014

The Prestige

Ik heb een mooie film gezien; een goede film, een spannende film, een meeslepende film. Het is er één waarbij je op het puntje van je stoel zit en die je aandacht vasthoudt tot het allerlaatste moment.

The prestige is een film van Christopher Nolan, niet de minste in de filmwereld. Nolan is goed voor films als The Dark Knight en Batman Begins, films die in de Top 250 van het IMDb hoog scoren.

The Prestige gaat over twee goochelaars die elkaars rivaal zijn. Deze rivaliteit neemt een grimmige wending als de geliefde van één van de goochelaars bij een goocheltruc sterft.


De titel van de film slaat op een goocheltruc die uit drie delen is opgebouwd. De goochelaar begint met een gewoon beeld, een mens, een dier, een object, iets wat we allemaal herkennen. Dan gebeurt er iets met dit object. Het verdwijnt, of valt uit elkaar. Bij het derde deel, the prestige, zorgt de goochelaar er voor dat het object weer in z'n originele staat terug komt.De film is prachtig opgebouwd. Heden en verleden lopen door elkaar en dat maakt dat je aandacht continu getrokken blijft. Elektriciteit is net ontdekt en speelt een belangrijke rol in de film. Eén van de personages is Nikola Tesla (gespeeld door David Bowie!), de uitvinder van het wisselstroom principe en een rivaal van Edison. Tesla kreeg op latere leeftijd het predicaat gekke geleerde, vanwege zijn bizarre onbewezen beweringen.

In deze film is niets wat het lijkt en dat in een wat broeierige, eind 19de-eeuwse sfeer. Telkens als je denkt het verhaal te doorgronden neemt het een wending waardoor je opnieuw, met opgetrokken wenkbrauwen en in volle aandacht verder meegesleurd wordt in het verhaal. Misschien het enige minpuntje dan ook dat je je aandacht niet moet laten verslappen!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: