maandag 27 januari 2014

The Great Gatsby

Op dit moment is acteur Leonardo DiCaprio in vele bioscoopzalen te bewonderen in de wervelende film The Wolf of Wall Street. Waarin je als kijken wordt meegezogen in het leven van frauduleuze effectenmakelaar Jordan Belfort. De laatste film met DiCaprio die ik zag was The Great Gatsby. Met mogelijk als enige gelijkenis dat hij ook hier een steenrijk en machtig personage speelt, die vooral leeft voor/van de feestjes die hij geeft voor alle mensen die graag denken dat ze zijn vriend zijn. Maar daarmee doe ik vast beide films te kort, excuus daarvoor. Een belangrijk verschil: boefje Jordan Belfort leeft echt, terwijl Jay Gatsby de hoofdpersonage is uit een roman van F. Scott Fitzgerald.


De eerste druk verscheen in 1925. Sindsdien stond het op de toneelplanken van Broadway en zijn er al vijf Hollywoodfilms van gemaakt. De laatste versie dus met DiCaprio. Goeie keus, goed acteur. En ik zal eerlijk zijn: het is de enige versie die ik ken. Zelfs het boek las ik nog niet. En dat moet volgens velen een meesterwerk zijn. Het behoort niet voor niets tot de standaardliteratuur van middelbare scholen en universiteiten. Tot zover mijn jeugdzonde dus.

Het voordeel: ik ging helemaal blanco deze film in. En dat was een wat bevreemdende ervaring. Aan het eind dacht ik: wat was nu precies het verhaal? Nou, dat is eigenlijk best simpel. Jay Gatsby is een rijke, mysterieuze maar eenzame veteraan uit de Eerste Wereldoorlog. Hij woont op een landgoed op Long Island en geeft grote feesten voor de jetset. Voor de oorlog had hij een relatie met z'n nichtje Daisy, die trouwde helaas met Tom toen Gatsby vocht in de oorlog. Daisy veroorzaakt met de nieuwe auto van Gatsby een ongeluk waarbij Toms minnares Myrtle omkomt. De man van Myrtle komt bij Tom verhaal halen, die wijst Gatsby aan als bestuurder, waarop de echtgenoot eerst Gatsby doodschiet en daarna zichzelf. Gezellig. Oh ja, en de hele geschiedenis wordt verteld door de buurman van Gatsby, die kort tijd dicht bij hem in de buurt was en als enige op de Gatsby's begrafenis verschijnt.

Wat er dan zo bevreemdend was? Tja, de hele sfeer van de film. Het tempo, soms versneld, soms slow motion. De wat onduidelijke rol van die terugblikkende buurman. De onwaarschijnlijkheid van wat er allemaal gezegd en gedaan wordt. En het mysterie rond die Gatsby, dat uiteindelijk niet echt wordt opgelost. In het begin wordt me het levensverhaal van een Groots man beloofd, maar aan het eind weet ik nog niet echt veel. En er blijft van al die grootheid eigenlijk maar weinig over, in de liefde is het in elk geval een aandoenlijk verlegen mannetje. Alles wel mooi gefilmd, dat dan weer wel.

Uiteindelijk kan ik maar één conclusie trekken: ik moest het boek maar eens gaan lezen. Misschien snap ik dan waarom dit zo'n literatuurlijstknaller is.Reserveer de dvd in onze collectie.

Geen opmerkingen: