donderdag 30 januari 2014

Poëzieweek en K. Schippers

De Poëzieweek (van 30 januari t/m 5 februari) is vandaag begonnen met Gedichtendag. K. Schippers schreef het Poëziegeschenk Buiten beeld met gedichten bij  het thema van de week: Verwondering. 'Wie zich openstelt en onbevangen naar de wereld kijkt, verbaast zich: er is veel wonderlijks te zien, er is veel verrassends te beleven', stellen de organisatoren. 'Daarover gaat poëzie.'
Het verbaast mij dan ook helemaal niet dat K.Schippers hiervoor gevraagd is. Hij is een meester in het observeren van het alledaagse, ogenschijnlijk toevallige, en daarin verwondering vinden.


Hij schudde de literaire wereld ooit op met gedichten die letterlijk uit het leven gegrepen waren: van toevallig gevonden teksten, boodschappenlijstjes en papiersnippers tot fragmenten uit gebruiksaanwijzingen. Readymades – zo noemde hij die dichtvorm.
K. Schippers weet prachtig het visuele met woorden te verbeelden en overbrugt daarmee de kloof tussen het lezen en het kijken. Of zoals K. Schippers het beschrijft: 'Een echo is een afdruk in zwart-wit van een geluid in kleur.'

Deze week zijn ansichtkaarten verkrijgbaar  in de bibliotheek (zo lang de voorraad sterkt) met daarop een inspirerend gedicht over het thema van de Poëzieweek: Verwondering.
Van K. Schippers staat het gedicht De ontdekking op één van deze ansichtkaarten.

DE ONTDEKKING

Als je goed om
je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is.

Een leeuwerik boven een weiland 

Querido, 1980

John Heymans gaat 6 februari met K. Schippers in gesprek over het schrijven, poëzie, kunst, het kijken naar de dingen en 'Verwondering'; het thema van de Poëzieweek.

Reserveer hier Buiten beeld in onze catalogus

Geen opmerkingen: