maandag 6 januari 2014

De Steigerberg

Na een hectisch leven als politicus, omroepvoorzitter van de VARA en Tv-presentator was Marcel van Dam van plan het een beetje kalmer aan te gaan doen. Maar door toeval en een vlaag van onbezonnenheid kopen hij en zijn vrouw Milou het verwaarloosde en 7,5 hectare grote landgoed De Steigerberg op de Veluwe.

"De meeste mensen gaan kleiner wonen als ze ouder worden" zegt hij (1938) nog tegen Milou om hun euforie te temperen. "Wij niet" zegt Milou (1943). "Wij gaan een nieuw avontuur aan!" Het boek De Steigerberg is het verslag van dit avontuur!
 
Met veel enthousiasme en humor schrijft Marcel van Dam over alle projecten die ze de afgelopen jaren hebben ondernomen om het landgoed op te knappen en te verbeteren. Dat gaat o.a. van het kappen van bomen en hagen voor nieuwe zichtlijnen, het maken van houtwallen, het planten van een beukenlaan en het aanleggen van vijvers. Ook gaan ze wilde koeien houden omdat deze het gras kort houden en de biodiversiteit bevorderen.

Dit alles doen ze zonder een echt plan en zonder enige ervaring met veeteelt, landschapsinrichting en tuinarchitectuur. Al doende leren ze en het uitgangspunt is steeds om meer natuur te creĆ«ren. Er zit een mooie tweede laag in het boek waarin Marcel van Dam beschrijft hoe het buitenleven hem een andere kijk heeft gegeven op de mens en de samenleving. En als socioloog kan hij dit helder verwoorden en zijn maatschappijanalyse ook goed onderbouwen: dit geeft dit prachtige boek extra diepgang.

Geen opmerkingen: