dinsdag 26 november 2013

Mijn mooiste Lezen, Kijken en Luisteren

Doe mee met de BoekFace wedstrijd!
Vijf jaar mijn stem op dit Bieblog. Vijf jaar mijn voorkeuren. Dat was leuk om te doen. En dat is het nog steeds, ondanks dat de inspiratie soms verstoppertje speelt.

Mij bracht het de kunst om net even anders naar onze collectie te kijken. Want bij elk boek en elke film denk ik: "Is dit iets om over te schrijven en wat ga ik dan vertellen?" Het bracht jou hopelijk een beetje inspiratie, of boel herkenning, of een vleugje verwondering wellicht.

Mijn Top 5 was echt heel erg lastig kiezen. Er zit zoveel moois tussen. Maar door ook hier net even 'anders te kijken' is het volgens mij een aardig lijstje geworden. Ga maar met me mee, terug in de tijd...

Dit is alles / Aidan Chambers
(lezen, jeugd)
Onze eerste bieblogpost was ook gelijk mijn eerste bieblogpost. De bijzondere vorm - een open brief aan de auteur - was gekopieerd van m'n eigen weblog, waar ik toen ook nog erg fanatiek op schreef. De vorm was een uitzondering, de keuze voor dit soort boeken niet.
Aidan Chambers is een voorbeeld voor Bart Moeyaert en Bart Moeyaert is een voorbeeld voor mij. Die klik was dus snel gemaakt, hier wordt schone taal geschreven. En met deze post kon ik gelijk een hele serie jeugdboeken onder de aandacht brengen. Hoe mooi is dat!21 grams
(kijken, vertelkunst)
Elke redacteur op dit blog heeft zo z'n specialiteit. Film is de mijne. Of was dat, in ieder geval de eerste bieblogjaren. Want ik moet zeggen dat ik het filmhuis veel te weinig bezoek om nieuwe titels onder de aandacht te kunnen brengen. Dat spijt me, ik voel een goed voornemen aankomen.
Uit alle bijzondere films waar ik over heb geblogd kies ik deze als voorbeeld voor mijn voorkeur. Een bijzondere stijl van regisseren en monteren, een bijzondere manier van vertellen dus, een 'rauw' verhaal en topacteurs. Films die inzet vragen van de kijker en die vragen oproepen. Zo zie ik ze graag.Tibetan Mantras for Turbulent Times /
Deva Premal
(luisteren, mantra's)
Zoals ik ben van de films, zo is collega Erwin van de muziek. Toch heb ik door de jaren heen ook een handvol toegevoegd aan zijn waslijst. Lekker anders, even een tegengeluid laten horen!
Deze cd zegt het meest over mij, vandaar nog maar een keer onder de aandacht. Want bij deze muziek gaat het niet over over de sound, de timing, de stem of de klankkleuren. Hier gaat het vooral over stilte, herhaling, aandacht en verbinding. En dat klinkt heel bijzonder.Baltische zielen / Jan Brokken
(lezen, luisteren, geschiedenis)
Als er al een rode draad in mijn voorkeuren zit, dan gaat die langs muziek, verhalen, kijken, luisteren en schoonheid. Dit boek is een typisch voorbeeld van een kunstwerkje waarin al die voorkeuren samenkomen.
Jan Brokken is een meesterverteller van bijzondere verhalen. De Baltische staten zitten vol intrigerende componisten, muzikanten en andere kunstenaars, met elk een heel rijk leven. Voeg dat samen en je hebt een boek vol pareltjes. Laat het Jan voorlezen en draai de muziek waarover hij spreekt en je hebt een prachtig radioprogramma.Verzamel de liefde / Bart Moeyaert
(lezen, poëzie)
Ik schreef veel over meneer Bart. Teveel misschien, voor wie niks met zijn werk heeft. Excuus daarvoor. Ik kan er niet mee stoppen. Net zo min als hij kan stoppen met mooi werk op te leveren.
Het is de schoonheid die me raakt. De eenvoud, die geen eenvoudig blijkt te zijn. En de zachtheid, die soms een scherp randje blijkt te hebben. Ik schreef vooral over zijn boeken. Maar laten we de poëzie niet vergeten. Want oh oh, als je het hebt over schrijven = schrappen, dan heb je daarmee zijn gedichten wel te pakken.


Ook zin om mee te schrijven?
We ontvangen je berichten graag.
Klik hier voor meer informatie.

Geen opmerkingen: