zaterdag 25 mei 2013

Alle dingen zijn schitterend - Alex Boogers

Zes romans heeft Alex Boogers op zijn naam staan, maar voor het grote publiek is hij een volslagen onbekende. Het best bewaarde literaire geheim van Nederland' vindt Esther Verhoef.

Van de achterflap
In Alle dingen zijn schitterend kruisen een aantal levens elkaar op een beslissend moment. Remy, docent en fanatiek dagboekenschrijver, verliest de grip op zijn leven nadat hij geconfronteerd wordt met slecht nieuws van zijn arts. Arthur, een gedreven journalist wacht op een donorhart voor zijn zieke zoontje. En Paul, rechercheur, stort zich na zijn scheiding op zijn werk en verliest steeds meer het contact met zijn puberdochter.

Alle dingen zijn schitterend gaat over drie vaders wier levens elkaar op een cruciaal moment kruisen. Remy van Sand raakt de grip op zijn leven kwijt als hij slecht nieuws krijgt van zijn arts. Hij stopt met lesgeven en schrijft manisch in zijn dagboeken. Hierdoor wordt zijn grootste angst werkelijkheid: hij komt steeds verder van zijn vrouw en negenjarige dochter af te staan.
De tweede jonge vader, Arthur Rauwman, is een journalist die wacht op een donorhart voor zijn zoontje Taij. In het ziekenhuis komt Taij op een bijzondere manier in contact met Remy. Rechercheur Roeland Markus, vader van puberdochter Zoë, maakt de driehoek compleet.

Alle dingen zijn schitterend is een rijke roman met veel tegenslag, maar achter de ellende schittert steeds de hoop. Bobby Fischers uitspraak ‘Nothing is so healing as the human touch‘ is het rake motto van het boek Alle dingen zijn schitterend.

Het was even wennen omdat het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt verteld; van dochters, echtgenotes, oma's, vrienden tot rechercheurs.  En al die lijnen raken elkaar, doorkruisen elkaar en gaan weer uit elkaar, en dat steeds opnieuw. Maar omdat ik zo graag wilde weten hoe het in elkaar stak bleef ik doorlezen. Na elk hoofdstuk wordt er steeds meer onthuld en passen de stukjes van het verhaal in elkaar. Het eind heeft een totaal onverwachte en schokkende wending. 
Het accepteren van verlies én geluk is een belangrijk thema in dit boek. 
En de wereld een beetje beter maken, door anderen iets te gunnen. En door het mooie van het leven te zien, het schitterende in alle dingen. Mooi!


Geen opmerkingen: