maandag 15 april 2013

Tegengif: geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken

Ik ben zelf nogal een liefhebber van zelfhulpboeken; het is altijd interessant om te lezen hoe je gelukkiger, efficiënter en succesvoller zou kunnen worden. En al die verbeteringen bereik je volgens deze boeken meestal door positief te denken en door duidelijke doelen te stellen. Logisch toch? Nee, helemaal fout volgens Oliver Burkeman in Tegengif. Sterker nog, door zo te denken maken we ons alleen maar ongelukkiger!

Burkeman komt met voorbeelden van onderzoek dat aantoont dat onze nadruk op positiviteit en optimisme juist het probleem en niet de oplossing is om gelukkig te worden. En dat doelen stellen juist de kans kleiner maakt ze te bereiken. Hij duikt in de oude filosofie van het stoïcisme en de religieuze stroming van het boeddhisme waarin geluk niet zozeer afhangt van wat je allemaal overkomt maar meer hoe je daar als persoon mee omgaat. Dat je niet moet proberen alle onzekerheden uit te bannen en dat een mislukking niet het eind van de wereld is. Ga eens uit van het slechtste scenario i.p.v. steeds te denken dat alles perfect moet gaan. En dan blijkt het (bijna) altijd mee te vallen.

Tegengif is een eigenwijs boek dat pleit voor een andere manier van in het leven staan. Je hebt de omstandigheden in je leven niet altijd in de hand (werkloosheid, ziekte, dood) maar door dit te accepteren en er op voorbereid te zijn maakt dat je een bepaalde gemoedsrust ontwikkelt die je geluk zou kunnen noemen.Reserveer Tegengif in onze catalogus.

Geen opmerkingen: