woensdag 17 april 2013

Lekker Twente

Frederike Krommendijk is redacteur/columniste bij de Twentsche Courant Tubantia. In deze krant schrijft zij onder andere over eten en koken, een onderwerp waar heel veel mensen in geïnteresseerd zijn. We hebben ontdekt dat ons voedsel helemaal niet uit pakjes en potjes hoeft te komen. Eerlijke, verse ingrediënten vormen de basis voor heerlijke maaltijden. Kookprogramma's en de zender 24kitchen zijn mateloos populair en TV koks als Jamie Oliver en Donna Hay halen ongekende kijkcijfers.

Ik ben ook zo'n aanhanger van het eerlijke en goede eten. Ik vind het niet zo vreemd dat de populariteit van dit voedsel zo toeneemt. We leven in maatschappij waar duurzaamheid een belangrijk issue is. Waarom gaan we midden in de winter sperzieboontjes uit Senegal eten, terwijl onze eigen koude grond de heerlijkste groenten voortbrengt. Oké het is misschien wat veel kool, maar vergis je niet in kool! Er zijn vele soorten en bereidingswijzen en bovendien bevat kool heel veel vitaminen en mineralen en die kunnen we in de winter goed gebruiken.

En dan zijn er aan de lopende band alarmerende berichten over de herkomst van vlees. De afgelopen weken hebben we met ons allen een kijkje kunnen nemen in onze voedselketen. Ja, van zaadje naar karbonaadje, maar ik snap er soms niets meer van: bedrijven die vlees verwerken, dit weer doorverkopen waarna er opnieuw een bewerking plaatsvindt enzovoort, totdat uiteindelijk een diepvriespizza bij de supermarkt in het schap is beland. Dat stukje vlees is dan inmiddels, in een aantal gevallen, al de halve wereld over geweest. Ik snap er niets meer van.

Lekker Twente gaat niet alleen over lekker eten maken, maar ook over waar we al dat lekkers, direct in onze omgeving, vandaan kunnen halen. Een belangrijke bron is de Twentse streekmarkt waar je elke eerste zaterdag van de maand terecht kunt. Het is één van mijn favoriete uitjes. Heerlijke kaasjes, knapperige broden, bloemige honing, pittige mosterd (in verrassende combinaties), wijn (!), lamsvlees, rundvlees, varkensvlees en natuurlijke veel verse groente en fruit allemaal van boeren uit de directe omgeving.
Frederike laat in haar boek een aantal van deze boeren aan het woord. De liefde voor het vak en het vaak grote doorzettingsvermogen dat nodig is om tot een goede oogst te komen geven wat mij betreft al dat verrukkelijks nog meer smaak. En Lekker Twente zou natuurlijk geen kookboek zijn als er geen recepten zouden staan. Wat dacht je van Twentse asperges met gerookte zalm en kruim van biologische eieren, lamsrugfilet met kruidenkorst, artisjok en aardappel met doperwt of kersen-muffin met hanop, vanille en limoen?

De recepten zijn ingedeeld naar seizoen en elk seizoen begint met een column van Frederike waarin ze de sfeer van het betreffende seizoen beschrijft gerelateerd aan wat de seizoenskeuken brengt. Vier topkoks uit Twente verklappen een recept en je krijgt ook nog tips hoe je je bordje mooi opmaakt, want het oog wil natuurlijk ook wat.

Ik zou zeggen, genieten maar!

Reserveer Lekker Twente in onze catalogus

Geen opmerkingen: