maandag 7 januari 2013

Van deskundige naar trainer

Ben je van plan om een cursus of training te gaan geven over een onderwerp waar je deskundig in bent? Of ben je een ervaren trainer maar vraag je je af of de inhoud nou echt wel overkomt? In beide gevallen is Van deskundige naar trainer van Karin de Galan een perfect boek.   

Karin de Galan is een trainer met ruim vijftien jaar ervaring en heeft zich toegelegd op het trainen van trainers. In haar boek beschrijft ze een vast ontwerpmodel voor een training dat eigenlijk in 2 minuten is uit te leggen. Twee belangrijke begrippen staan in dit handige model centraal: de glijbaan en de trap.

Echt iets leren bestaat uit willen en kunnen. De glijbaan gebruik je om de deelnemers te verleiden om het nieuwe gedrag te willen. Soms is een goede introductie genoeg om deelnemers te verleiden. Dat is met name gemakkelijk als mensen een probleem hebben waar jij een oplossing voor biedt. Lastiger wordt het als deelnemers denken dat het probleem niet op te lossen is en nog lastiger wordt het als deelnemers helemaal geen probleem zien. Als mensen het nieuwe gedrag eenmaal willen dan begint het leren van nieuwe vaardigheden: het kunnen. Hiervoor gebruik Karin de Galan de trap. Nieuwe vaardigheden bestaan in haar visie uit drie treden: van weten, via snappen naar kunnen. Je begint eerst met de theorie (het weten), dan ga je aan de slag met tussenoefeningen (het snappen) en tenslotte doe je kernoefening (het kunnen). Voordat je een training gaat geven moet je eerst een praktische diagnose stellen: wat zijn de lastige situaties voor mijn deelnemers, welk gedrag vertonen de deelnemers in deze lastige situaties en welk effect levert dat gedrag op.

Het boek is opgedeeld in drie delen: het ontwerpen van een training, de uitvoering en omgaan met lastige situaties. Ik heb de theorie zelf toegepast in de opzet van een kleine training en ik moet zeggen dat het heel praktisch werkt. Een aanrader dus!

Reserveer Van deskundige naar trainer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: