maandag 21 januari 2013

The Pacific

Ik had de Amerikaanse oorlog serie The Pacific altijd nog op mijn lijstje staan. Maar ja, tien uur film moet je even inplannen. Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en volgt vanaf december 1941 de avonturen van drie Amerikaanse mariniers die gaan vechten tegen de Japanners. Ik had hoge verwachtingen want The Pacific komt van dezelfde producers, Tom Hanks en Steven Spielberg, die ook de fantastische serie Band of brothers hebben gemaakt.

Ik moet zeggen dat het verhaal zeker indruk maakte. Wat mij opviel was dat deze oorlog voor de soldaten op bepaalde vlakken nog gruwelijker was dan de strijd in Europa. Voor zover het mogelijk is om die twee met elkaar te vergelijken. De Amerikanen snapten nog wel iets van de Duitsers maar de Japanse soldaat was voor de Amerikanen totaal onbekend en onbegrijpelijk. Na de aanvankelijk overwinningen van Japanners ontstond het patroon van zwaar verdedigde eilandjes die dan door de Amerikanen met grote overmacht werden aangevallen. Maar de Japanners groeven zich in en vochten zich dood waardoor deze gevechten verschrikkelijk wreed waren en heel veel slachtoffers eisten.

De belevenissen zijn gebaseerd op echte ervaringen van een aantal Amerikaanse mariniers en dus historisch voor een groot deel correct. De psychische druk die deze oorlog met zich meebracht bij de soldaten komt in deze verhalen ook vaak terug. Inclusief het onbegrip bij het thuisfront voor deze getraumatiseerde jongens. Een ontroerend onderdeel aan het eind van de serie is de aftiteling met foto's van de echte soldaten en een korte omschrijving van de rest van hun leven.

Reserveer The Pacific in onze catalogus

Geen opmerkingen: