dinsdag 29 januari 2013

Nederland Leest Erik of het klein insectenboek - Godfried Bomans

Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans (1940, uitgeverij De Boekerij) is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2013, van vrijdag 1 november t/m zaterdag 30 november. Het boek wordt gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt.

Erik of het klein insectenboek
Het boek, dat leest als een sprookje, vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wolleweiboven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. Door de belevenissen van Erik leren we de mens kennen, en diens eigenschappen van bekrompenheid en hang naar materialisme. Erik of het klein insectenboek stelt vragen over de plek van de mensheid in het grotere geheel, en toont gulle gevers naast grote graaiers.

Godfried Bomans
Op 2 maart a.s. is het precies honderd jaar geleden dat Godfried Bomans (1913-1971) in Den Haag werd geboren. Het gezin Bomans, waarin Godfried een strenge opvoeding kreeg, verhuisde een half jaar na zijn geboorte naar Haarlem. Al in zijn schooltijd schreef Bomans het kolderdrama Bloed en liefde, dat zou worden uitgegeven in 1937. Tijdens zijn rechtenstudie in Amsterdam publiceerde hij zijn literaire debuut, De memoires of gedenkschriften van Mr. Pieter Bas (1936). In 1939 besloot hij Amsterdam te verruilen voor Nijmegen, waar hij psychologie ging studeren. Hij schreef er Erik of het klein insectenboek, dat zou uitgroeien tot zijn meest succesvolle boek. In het eerste jaar kwamen al tien drukken uit. Nadat zijn studie was mislukt, keerde hij terug naar Haarlem.

Nederland hield van Bomans. Hij werd een van de meest geliefde naoorlogse schrijvers, wellicht mede doordat hij met zijn relativerende observaties vrolijkheid bracht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Humor is dan ook een van de opvallendste kenmerken in zijn werk. Als columnist schreef hij voor Elseviers Weekblad en de Volkskrant en was daarmee een pionier van het genre. Tot zijn populariteit hebben ook zijn veelvuldige optredens op radio en televisie bijgedragen. Ze maakten hem tot een ‘bekende Nederlander’, maar wel een met een grote kennis van mensen en vooral van Nederlanders.
Bron: Literatuurplein

Trailer van de verfilming van het boekGeen opmerkingen: