maandag 14 januari 2013

Het groot werkvormen boek

Misschien ken je dit: de voorzitter opent de vergadering en begint met een kennismakingsrondje. Wie ben je, waar kom je vandaag, wat doe je. Je kijkt de kring rond en denkt "dit gaat duren..." Inderdaad, dat kan anders. Bijvoorbeeld, laat iedereen een visuele kaart uitkiezen en aan de hand daarvan iets over zichzelf vertellen. Of vertel iets op basis van je sleutelbos. Of nog spannender: leg allemaal A4'tjes op de grond met daarop een spreuk, leerdoel, persoonskenmerk, kwaliteit, dilemma of mening. Laat de groep rondlopen en op een A4'tje naar keuze gaan staan. Stel jezelf vervolgens voor aan de hand van je keuze.

Zo zijn er voor verschillende situaties even zoveel verschillende werkvormen te bedenken, die net iets meer inspiratie en energie uit de deelnemers halen dan een strakke agenda of een informatieve presentatie.

Het Groot Werkvormen Boek geeft 120 van dit soort kleine en grotere werkvormen om als voorzitter, trainer of spreker te gebruiken. Inclusief allerlei variaties op de genoemde vorm. Ik kreeg het boek van een fijne collega en heb er inmiddels m'n voordeel al mee gedaan. Echt heel handig en niet eens zo ingewikkeld om te doen. Het boek geeft werkvormen om op een leuke manier tijdens trainingen, vergaderingen of bijeenkomsten resultaat te boeken op het gebied van:

- kennismaken
- uitwisselen
- kennisoverdracht
- informeren
- discussiëren
- beslissen
- brainstormen
- energizen
- planvorming en strategie
- evaluatie en reflectie
- vaardigheden oefenen
- afspraken nakomen

Dat alleen is al handig. Maar daarnaast wordt ook kort en bondig uitgelegd hoe je een vergadering of bijeenkomst goed voorbereidt en doorloopt en hoe je de beste werkvorm kiest. Dat laatste is natuurlijk wel belangrijk, want iets leuks doen is slechts een middel om je doel te bereiken, niet een doel op zich.

En als jouw geschikte werkvorm er net niet tussen zit, kijk dan ook eens in het boek 60 werkvormen voor creatieve sessies. Net zo'n schatkist vol ideeën. Ik sta binnenkort weer voor een grote groep en heb er nu al zin in. Alleen nog even de geschikte vorm zoeken!

Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: