maandag 10 december 2012

Charles Dickens

Kerst komt er aan! De eerste kerstbomen zijn verkocht en de kerstversieringen komen van zolder. In Deventer zijn ze al weer volop bezig met de voorbereidingen van het Dickens Festijn op 15 en 16 december. Allemaal gebaseerd op de gezellige Victoriaanse tijd in het Engeland van 1830 tot 1900 en natuurlijk het wereldberoemde verhaal A Chrismast Carol geschreven door Charles Dickens. Je kent het verhaal wel: de verbitterde vrek Ebenezer Scrooge die bezocht wordt door de 3 geesten van kerstmis en uiteindelijk verandert in een royale en zachtaardige man.

Maar in werkelijkheid was de Victoriaanse tijd voor heel veel mensen helemaal niet zo “gezellig” en schreef Charles Dickens A Christmas Carol uit woede over de erbarmelijke omstandigheden waarin de armen in Engeland aan hun lot werden overgelaten. Want het Engeland van die tijd was echt bikkelhard. In de biografie Charles Dickens gaat André Roes in op de donkere kanten van het Victoriaanse Engeland en geeft hij een verrassend beeld van Charles Dickens als activist en sociaal hervormer.

Dickens heeft in zijn jeugd zelf de hardheid van de Victoriaanse maatschappij ervaren: hij kwam uit een redelijk gegoed gezin maar zijn vader leefde boven zijn stand en langzaam gleed het gezin af in armoede. En dat was in die tijd letterlijk levensgevaarlijk: als gezinnen zich niet meer konden redden werden de mannen, vrouwen en kinderen apart opgesloten in zogenaamde armenhuizen. Daar heerste een streng regime met weinig eten en moesten de mensen de hele dag zinloos werk doen. In Dickens geval ging zijn vader naar de schuldgevangenis en ging de rest van gezin mee. Dickens bleef als klein jongetje alleen achter en werkte 12 uur per dag in een schoensmeerfabriekje.

Uiteindelijk kwam het goed met hem en werd hij zelfs een van de beroemdste auteurs van zijn periode. Maar zijn jeugdervaringen zorgden ervoor dat hij zijn hele leven ageerde tegen alle misstanden van zijn tijd. En dat waren er nogal wat! In Charles Dickens beschrijft André Roes de kunstenaar Dickens, die nog steeds wordt gelezen, maar ook de wat minder bekende activist Dickens die veel van boeken schreef om misstanden aan de kaak te stellen. En daar was moed voor nodig want deze kritiek werd hem niet in dank afgenomen. Ik moet zeggen dat ik het boek mateloos interessant vond en ook oprecht bewondering heb gekregen voor de persoon Charles Dickens.

Reserveer Charles Dickens in onze catalogus.

Geen opmerkingen: