maandag 19 november 2012

Zen to done

Oké, er zijn best wel veel boekjes die helpen bij het efficiënt organiseren van je agenda, mailbox en to-do lijstjes. De twee meest populaire time-management titels zijn waarschijnlijk Getting Things Done van David Allen en Zeven eigenschappen voor succes in je leven van Stephen Covey. Tot ene Leo Babauta dacht: 'Dat is wel heel handig, maar dat kan nóg beter'. En daarop schreef hij zijn Zen to Done, een soort mash-up van het beste uit die andere twee. En ik moet toegeven, het is een verdraaid handig boekje!

Nu ben ik al best wel geordend en georganiseerd, altijd goed voor wat grappen op personeelsfeestjes. Maar toch trap ik in alle valkuilen die er binnen het spectrum van time-management gegraven zijn. En dan loopt het ook bij mij wel eens uit de hand. Dit boekje is handig, omdat het lekker kort en simpel is. Omdat de stappen logisch en best eenvoudig zijn, om niet te zeggen 'open deuren'. Maar ja, weten en doen zijn twee verschillende dingen. En ook daarvoor geeft Leo een belangrijke tip. Want één van de valkuilen is dat je een nieuw systeem gelijk helemaal wil toepassen. Met alle toeters en bellen die er zijn, het roer helemaal om. Leo adviseert echter met klem om je niet meer dan één Zen-gewoonte per keer eigen te maken en daar zeker drie weken de tijd voor te nemen. Pas dan wordt het een soort van gewoonte en kun je het aan om er iets nieuws bij te leren. Een strenge Zen-meester dus.

Een tipje van de sluier? Nou goed. Al na de eerste drie gewoontes heb ik nog maar één to-do boekje, één inbox en één stapeltje papieren. Alles direct verwerkt. En mijn week- en dagplanning bevat niet meer dan een paar GK's (Grote Keien) en MBT's (Meest Belangrijke Taken). Meer kan er toch niet bij. En daar begin ik de dag mee, zo simpel.

Nieuwsgierig? De rest van de stappen lees je in het boekje of in deze gratis download. En hele snelle maar toch zoekende leerlingen kunnen ook gewoon beginnen met stap 10: uw hartstocht volgen!


Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: