woensdag 28 november 2012

Vingervlug

In Vingervlug is niets wat het lijkt en iedereen houdt iedereen voor de gek. Sarah Waters voert in deze roman een stoet aan Dickensiaanse figuren ten tonele. Het verhaal speelt in het 19e eeuwse Londen en toont enerzijds de donkere onderlaag van de Londense maatschappij en anderzijds de gegoede burgerij op het platteland.

Hoofdrollen zijn weggelegd voor Sue en Maud. Sue groeit op in Londen bij Mrs. Suckerby, die baby's laat 'verdwijnen', en mr. Gibbs, een heler. Sue is wees, haar moeder werd kort na haar geboorte opgehangen, omdat ze een moordenares was. Dit is natuurlijk afschuwelijk, maar het is niet wat het lijkt. Maud groeit op bij de zusters in het gekkenhuis. Ze blijft er nadat haar moeder, die als gekkin zat opgesloten, is gestorven, maar ook dit is niet wat het lijkt. Dan haalt haar oom haar op en brengt haar naar zijn sombere landhuis waar ze, afgesloten van de buitenwereld, als een soort secretaresse haar oom helpt bij het in kaart brengen en catalogiseren van zijn bibliotheek. Hoe erudiet dit ook klinkt, het is niet wat niet lijkt.
De levens van Sue en Maud kruizen elkaar als Maud een kamenierster nodig heeft en Sue deze plek gaat invullen zij het niet vanuit nobele gedachten.

Eerst volgen we het verhaal vanuit de beleving van Sue. Het verhaal bouwt zich op, stijgt tot een climax en neemt tenslotte een dramatische wending. Dan volgen we nagenoeg hetzelfde verhaal (althans dat denk je) via Maud, alleen gaat haar verhaal daarna verder. Tenslotte volgen we Sue weer en komen de verhalen weer bij elkaar.

Zoals gezegd, niets is wat het lijkt. Dit maakt het boek intrigerend en spannend. Meer dan 500 pagina's ademloos lezen. En dat niet eens omdat er veel actie in zit, maar juist omdat je telkens weer op het verkeerde been wordt gezet en daardoor steeds opnieuw andere inzichten krijgt. Bijzonder!

Reserveer in onze catalogus


Geen opmerkingen: