maandag 26 november 2012

De Afstammeling


Bieblog Hengelo had in 2011 de eer om een gastrecensie van thrillerauteur Almar Otten te mogen publiceren. Nu is hij zelf het onderwerp van deze post met zijn historische thriller De Afstammeling. Laat ik maar beginnen te vertellen dat ik zijn boek in één ruk heb uitgelezen en dat wil bij mij wel wat zeggen want meestal haak ik bij dit genre boeken snel af.

Wat was het dan waardoor De Afstammeling voor mij wel werkte? Ten eerste speelt het zich voor een groot deel af in Deventer en dat is nou toevallig waar ik zelf heb gewoond! Almar Otten woont en werkt trouwens zelf ook in Deventer. Het is verrassend leuk om de straten en plekken in het boek zelf te kennen. Je ziet de hoofdpersonen als het ware lopen op de Brink, in de Papenstraat of de Athenaeumbibliotheek bezoeken. Want deze 450 jaar oude stadsbibliotheek (de oudste van Nederland) en haar prachtige collectie aan middeleeuwse boeken speel een belangrijke rol in het verhaal.

Ten tweede vind ik de historische insteek van het verhaal fascinerend:  het speelt zich af in de achtste eeuw waarin Deventer nog Daventre heet en waarin Karel de Grote vecht met de Saksen. Het is de tijd van de missionaris Lebuïnis die probeert de Saksen te bekeren en die daar niks van moeten hebben. En om hun standpunt duidelijk te maken branden ze een paar keer zijn kerk in Deventer af. Het gaat over de Saksische leider Widekind en de Irminsul, de in 772 door Karel de Grote vernietigde heilige schat van de Saksen. En komen allerlei echte geschiedkundige feiten en personen aan de orde waar ik nog nooit van gehoord had.

Ten derde is De Afstammeling een vlot geschreven verhaal met afwisselende verhaallijnen en een goed plot: historica Lineke Tesinga werkt in de Athenaeumbibliotheek. Haar baas en diens zoon, met wie ze een relatie had, zijn verongelukt. Kennelijk waren ze iets groots op het spoor. Joris Dumbar doet promotieonderzoek in Utrecht en hij ontdekt een eeuwenoud handschrift betreffende een Saksische heilige schat. Op zoek naar antwoorden ontmoeten ze elkaar en raken verzeild in een levensgevaarlijke zoektocht in en rond Deventer. Over het verdere verhaal citeer ik Almar Otten uit zijn eigen gastrecensie: “Nog voordat ik een letter heb gelezen, realiseer ik me hoe moeilijk het is om een thriller te recenseren. Het risico om stukjes plot te verraden is nogal groot.”

Ik kan De Afstammeling van harte aanraden en ik ben niet de enige want het boek kreeg 4 sterren in de thrillergids van Vrij Nederland en verschillende recensenten hadden het over 'De 'Da Vinci code' aan de IJssel'!

Geen opmerkingen: