woensdag 3 oktober 2012

Jaap Scholten
Vrijdag 12 oktober komt Jaap Scholten naar de bibliotheek vertellen over zijn boek Kameraad Baron. Dus ik was van plan om hier te schrijven over dit boek en zie vervolgens dat  mijn collega Peter mij al voor is geweest. OK, een ander boek dan van Jaap. De Wet van Spengler vond ik ook prachtig. Toch maar even kijken of ook hier een collega mij al voor is geweest. Ik zelf nota bene, tsja.... 
Om vervolgens op zoek naar iets heel anders twee boekjes van hem te vinden, te weten Van Oldenzaal tot Ouagudougou en Van Tanger tot Horizon City. Zij vormen 2 delen uit de serie De avonturen van Jaap Scholten, en bevatten het verzamelde werk van Scholtens korte verhalen.  
Van de achterflap
Behalve een verzameling opmerkelijke en sprankelend geschreven verhalen, is dit boek een persoonlijke mythologie van Jaap Scholten, waarin schrijvers, excentriekelingen en dictators zij aan zij worden opgevoerd. In Sint-Petersburg was hij getuige van de zwaarbewaakte begrafenis van de laatste tsaar aller Russen; in Transsylvanië zocht hij naar beren en wolven en naar de sporen van zijn mysterieuze oudoom Chuck; aan de Amerikaanse oostkust huurde hij een pooierbak om op de thee te gaan bij schrijver J.D. Salinger.

Maar hij schreef ook over zijn zoektocht naar de Hongaarse bloedgravin Erszébet Bathory, een bezoek aan Paul Bowles in Tanger kort voor diens dood, Pepín Bello en de Residencia de Estudiantes in Madrid en een bedevaartstocht naar J.D. Salinger in Cornish, New Hampshire.  
Iets minder vind ik dat alle verhalen in de ik-vorm zijn geschreven. Maar desondanks blijven het prachtige, vaak gedetailleerde, verhalen over kleine en grote avonturen die boeien tot het eind. De verhalen worden afgewisseld met met zwart-witfoto's en oude prenten. Een juweeltje!

Reserveer Van Oldenzaal tot Ouagudougou in onze catalogus
Reserveer Van Tanger tot Horizon City in onze catalogus


Geen opmerkingen: