maandag 1 oktober 2012

Boeddhisme voor drukbezette ouders

Boeddhisme heeft het imago van rustige kloosters waar monniken de hele dag mediteren en dat veraf staat van het dagelijks leven. Je denkt niet direct aan drukbezette ouders met kinderen. Maar waarom zouden boeddhistische leefregels alleen voorbehouden zijn aan mensen die alle tijd van de wereld hebben?

Dat hoeft ook niet volgens Sarah Napthali: je kunt prima oefenen met boeddhistische basisprincipes terwijl je je kinderen naar school brengt, in de file zit en tijdens het boodschappen doen. Het helpt je om de stress van alledag het hoofd te bieden en om mindful in het leven te staan.

De Australische auteur en moeder van 2 kinderen Sarah Napthali heeft meerder succesvolle boeken geschreven over boeddhisme en ouderschap. In het ABC boekje Boeddhisme voor drukbezette ouders behandelt ze niet minder dan 136 thema's waar ouders vroeg of laat mee te maken krijgen. Het varieert van angst, bezorgdheid, lastige eters, ongeduld, perfectionisme, tot slapeloosheid, schuldgevoel en verveling. Bij ieder thema schrijft ze een korte observatie vaak gebaseerd op haar eigen ervaringen gecombineerd met boeddhistische inzichten of verhalen. Hierna een voorbeeld van mooi boeddhistisch verhaal dat ze verwerkt in het item over "Klagen":
Er waren twee kippenboeren. Een van hen stapte zijn kippenren in en vulde een mand met kippenstront. Toen hij die mee naar binnen bracht in zijn huis, vroegen de andere gezinsleden; "Waarom neem je die stinkende rotzooi mee naar binnen? Dat moet je buiten laten en er een mesthoop van maken!" De tweede kippenboer ging zijn kippenren in en vulde een mand met eieren. Zijn familie zie; "heerlijk, daar kunnen we een omelet van maken, en de rest kunnen we verkopen." Wat neem jij mee naar huis? Of, zoals Ajahn Brahm (een Boeddhistische leraar) het uitdrukt; "Ben je een strontverzamelaar?"
Wil je als ouder in je drukke leven wat ruimte inbouwen voor mindfulness dan is dit een prima boekje.

 Reserveer Boeddhisme voor drukbezette ouders in onze catalogus  

Geen opmerkingen: