maandag 24 september 2012

Verlicht leven

Ik schreef kort geleden over het boek Spoedcursus verlichting. Een prettig geschreven 'innerlijk avontuur' van auteur Tijn Touber. Deze zomer storte ik me op zijn logische vervolg: Verlicht leven. Een 'reis naar het licht in acht mytische stappen'. Dat moet ik misschien even uitleggen, of nee, dat kan Tijn zelf veel beter.

De reis die we afleggen om onze hoogste bestemmingen te bereiken, is in feite voor iedereen dezelfde. We hebben allemaal dezelfde levenslessen te leren, initiaties te ondergaan, hindernissen te overwinnen en inzichten te verwerven. Tijn neemt je mee door de duisternis van die onderwereld. Want alleen daar zul je de graal vinden die je terug leidt naar het licht. In acht archetypische stappen ontdek je wat jouw missie is, je roeping, je grootste kracht, je favoriete probleem, je belangrijkste mentor, je heilige graal, je innerlijke held en je ultieme levensbron. Uiteindelijk leer je leven in twee werelden: die van het donker en die van het licht. Dat is meesterschap en dat is verlichting. En dat is de uitdaging van deze tijd!

Die acht mytische of archetypische stappen heeft Tijn niet zelf bedacht. Die zijn ontdekt door Joseph Campbell; een Amerikaanse mythekenner die destijds de 'meest belezen man op aarde' werd genoemd, omdat hij gedurende vijf jaar negen uur per dag alle heldenverhalen, mythes, sagen en geschriften uit de hele wereld las. Zeg maar, een flinke bibliotheek vol. Hij publiceerde zijn ontdekking in De held met de duizend gezichten, en dat boek werd als snel de Bijbel van Hollywood. Want als je filmscript niet voldeed aan de opbouw van deze stappen, dan was de kans groot dat het geen goed script was, omdat het niet algemeen werd herkent.

Om de acht stappen te 'visualiseren' legt Tijn doorlopend verbanden met drie bekende archetypische verhalen:  The Matrix, Parsifal en The lord of the Ring. En dat leest extra leuk, want alles begint ineens te leven. Je ziet beelden, herkent de stappen en vindt sneller de parallellen met je eigen leven. Veel klik-momenten dus. En daarom een aanrader voor iedereen die houdt van bijzondere verhalen. En van het script van z'n eigen leven.


Als je naar het licht wilt, moet je je schaduw meenemen.
May the Force be with you!


Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: