maandag 3 september 2012

Ontpopt: stedeling ontdekt natuur

Casper Jansen had nooit zoveel met natuur. Hij kreeg het van huis uit ook niet echt mee: zijn vader noemde iedere vogel een mus en zijn moeder was als de dood voor koeien en paarden. Maar de laatste tien jaar is dat veranderd, hij begon de natuur te ontdekken. Eerst wat lacherig maar later enthousiast en gepassioneerd. Als journalist van de Volkskrant heeft hij de laatste vier jaar verslag gedaan van persoonlijke ontdekkingstocht. Ontpopt is een compilatie van deze columns en verhalen.

Casper Jansen gaat het hele land door en doet verslag van uniek stukjes natuur zoals "De put van Zessen" pal langs de A27. Dat zijn drie waterplassen op een gebiedje van 800 bij 300 meter in eigendom van Staatsbosbeheer. Dieren en vogels wennen aan het lawaai van de snelweg en er heeft zich daar een paradijsje ontwikkeld van wilde natuur. Er komt nooit iemand (het niet toegankelijk voor publiek) behalve af en toe een fanatieke vogelaar. Dat is trouwens geen ongevaarlijk hobby want de notaris van Meerkerk is er verdronken: weggezakt in het moeras. Ze hebben hem teruggevonden door zijn hoed die op de blubber lag.

Wat bij mij opvalt in zijn verhalen is hoe de natuur in Nederland onder druk staat: overal wegen, landbouw en heel veel mensen. En er was de afgelopen twee jaar ook nog eens een regering van VVD en CDA voor wie natuurbehoud geen prioriteit had. Er zijn weinig stukjes natuur waar geen mensen komen en zijn gang kan gaan want overal zijn wij aan het recreƫren.

Casper Jansen geeft in Ontpopt een mooi beeld van zijn persoonlijke ontwikkeling tot natuurkenner en natuurliefhebber. En ook van zijn woede om het regeringsbeleid dat natuurbehoud ziet als iets elitairs en jagers die op grote schaal roofdieren vergiftigen, om meer uitgezette tamme fazanten te kunnen schieten.

Reserveer Ontpopt in onze catalogus

Geen opmerkingen: