vrijdag 27 juli 2012

Robert Goddard - Voltooid Verleden

De nieuwe van Robert Goddard ligt op mijn nachtkastje: 'Voltooid Verleden'. In alle eerlijkheid zeg ik dat ik er nog aan moet beginnen... Maar ik kan bijna niet wachten. Een nieuw boek van Goddard is meestal iets waar ik naar uitkijk. Het zijn van die boeken waar je in het begin even de sfeer en de hoofdpersonen 'te pakken moet zien te krijgen', maar daarna dender je mee met de trein, inclusief de niet voorziene bochten.
"Heeft Oliver Foster werkelijk zelfmoord gepleegd of werd hij in koelen bloede vermoord? Die vraag heeft Jonathan Kellaway zijn hele leven beziggehouden. Veertig jaar geleden vond zijn vriend in een oude opgraving op het platteland van Cornwall de dood, en alles leek destijds op zelfdoding te wijzen. Maar Oliver had een geheim, dat hij weigerde met iemand te delen. Ook niet met Jonathan, ofschoon die wel tot op zekere hoogte medeplichtig mocht zijn. Maar aan wat? Dat is tot de dag van vandaag onduidelijk gebleven. Waarschijnlijk had het iets te maken met de overname van Walter Wren & Co Ltd, een prominent porseleinaardebedrijf, door het veel grotere Cornish China Clays. Vooral in de familie Wren waren de gemoederen hoog opgelopen en mogelijk was de fusie ook de belangrijkste reden van de zelfmoord van Olivers vader Kenneth, die het bedrijf leidde. Veertig jaar na dato krijgt Jonathan echter alsnog de kans om op zoek te gaan naar de ware toedracht van Olivers dood. Tijdens haar onderzoek heeft de biografe die de geschiedenis van Cornish China Clays moet schrijven namelijk een merkwaardige ontdekking gedaan: in het archief ontbreekt ieder document over de overname van Walter Wren & Co. De familie vraagt Jonathan of hij haar wil helpen de ontbrekende gegevens op papier te zetten. En dat doet hij maar wat graag. (...) Voltooid verleden is voor Goddard-fans ongetwijfeld weer een feest van herkenning. Voor wie nog niet eerder iets van hem las, een mooie gelegenheid om kennis te maken met een auteur die uitstekend in staat is spanning op te bouwen zonder dat daarbij bloed vloeit of op de meest sinistere plaatsen afgehakte lichaamsdelen worden ontdekt." (Crimezone.nl)
Het oeuvre van Goddard blijft me boeien, ook al lijkt het soms wat weg te hebben van een 'kunstje'. Maar als je dat kunstje beheerst als geen ander, maakt dat feitelijk niet zo veel uit. Het is heerlijk genieten van de ontrafeling van een geheim... Mijn weekend wordt goed!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: