vrijdag 13 juli 2012

Alison Krauss & Union Station

Afgelopen woensdag stonden ze in Carré: Alison Krauss & Union Station. Wat mij betreft nu al één van de muzikale hoogtepunten van dit jaar.
Als je kippenvel krijgt op plekken waarvan je nog niet wist dat dat mogelijk was, dan gebeurt er iets bijzonders. Vanaf het eerste nummer werd ik gegrepen door de bluegrass-klanken en de heerlijke ballads. "We like to play sad songs everywhere we are", en da's een motto naar mijn hart...


Waar ik bij het beluisteren van studio-albums sommige uitvoeringen wat te zoet vind, kreeg ik dat gevoel geen enkele keer tijdens het concert. Lees
hier een van de recensies.
Het laatste album dat verscheen is 'Paper Airplane', dat ook weer een mooie mengeling bevat van snellere bluegrass en gedragen ballads.
De totstandkoming van het album Paper Airplane verliep wat moeizaam; de songselectie en überhaupt het bijeen krijgen van de uitstekende muzikanten met hun succesvolle solocarrières. De titelsong van ‘huisliedschrijver’ Robert Lee Castleman betekende de positieve omslag. Dit lied, gebaseerd op de moeilijke tijd die Krauss toen doormaakte, wordt ontroerend vertolkt door de zangeres met haar lichte, kwetsbare stem. Beproevingen en melancholie zijn dan ook de songthema’s, afwisselend vertolkt door Krauss en gitarist Dan Timynski (George Clooney’s ‘zangstem’ in de film O Brother, Where Art Thou). Grofweg zorgt Krauss voor de reflectieve noot en gaat de band lekker los bij Timynski, wat goed werkt. Na enkele zeer sterke nummers in het begin beklijft de tweede helft van het album minder. Paper Airplane zal dan misschien geen klassieker worden, toch blijft het een aangename en degelijk gemaakte plaat vol organische en authentieke bluegrass. (Muziekweb)
Voor de authentieke bluegrass is bovengenoemde film overigens een absolute aanrader; voor de rest zijn er nog een paar fraaie cd's van deze groep. Fantastische muzikanten, heerlijk genieten...

Follow me on Spotify
Reserveer in onze catalogus

3 opmerkingen:

Leo zei

Alison Krauss is een van mijn favoriete zangeressen en met Union Station erbij heb je de absolute top.Tandenknarsend moest ik dit concert aan me voorbij laten gaan, terwijl ik nog wel in Amsterdam woon.Heb al zeer enthousiaste verhalen gelezen,dus reden genoeg om verder te knarsen.

Erwin zei

Je hebt helaas wel wat gemist, Leo... Maar niet te lang knarsen hoor, daar wordt het niet beter van! Nog genoeg muziek om van te genieten. Ik neem aan dat je de live dvd kent?

Trudi zei

Tsja Leo, jij als Amsterdammer had dit optreden toch echt moeten meemaken! Ik als Achterhoeker had gelukkig wel 2 kaartjes kunnen bemachtigen en ik heb inderdaad genoten! Van begin tot het einde helemaal top! Het was mijn ultime droom om eenmaal Alison live met haar mannen te kunnen bijwonen en het is me gelukt! Dit blijft me heel lang bij....het was GEWELDIG!