zaterdag 9 juni 2012

Een zomer zonder slaap - Bram Dehouck


Bram Dehouck won dit jaar voor de tweede keer de Gouden Strop. Vorig jaar met De minzame moordenaar en dit jaar met Een zomer zonder slaap. Een thriller waarin windmolens centraal staan. Bram Dehouck kwam op het idee om windmolens voor zijn boek te gebruiken toen er bij zijn dorp 7 windmolens geplaatst werden.

Van de achterflap
De nieuwe windmolens in het dorpje Blaashoek zijn een zegen voor de een en een vloek voor de ander. Slager Herman Bracke is een perfectionist die in de wijde omtrek wordt geroemd om zijn paté. Hij kan alleen niet slapen door het irritante geluid dat de molens maken. Geleidelijk raakt Herman dodelijk vermoeid en verliest hij de controle over zijn werk. Daarmee zet hij een serie bloedstollende gebeurtenissen in gang. Het leven in Blaashoek zal nooit meer hetzelfde zijn.


Het begint zo lekker onschuldig allemaal…. Dehouck laat je eerst kennis maken met de bewoners en hun besognes. Maar al heel snel merk je aan alles dat het helemaal de verkeerde kant op gaat met Blaashoek.
Vooral slager Herman Bracke heeft last van de windmolens omdat het gebrom hem uit zijn slaap houdt. Hij maakt overheerlijke paté maar door die slapeloosheid lukt dat niet meer. De inwoners van Blaashoek worden ziek van zijn paté en raken aan de diarree. De postbode moet daarom plotseling zijn behoefte doen aan het kanaal. Een vader met een dochtertje van 6 jaar in een bootje in het kanaal ziet dat en klaagt de postbode aan omdat deze zijn geslachtsdelen laat zien aan zijn dochtertje….... en zo gaat het maar door. Soms wat ver gezocht, maar je blijft doorlezen dankzij de humor, beeldende beschrijvingen en de spannende gebeurtenissen  
Ondanks de hoeveelheid personages blijven de windmolens centraal staan en worden steeds weer in het verhaal opgenomen.
Ik ben benieuwd wat de verfilming van zijn boek oplevert.

Voor De Gouden Strop waren nog vier andere boeken genomineerd: 
Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas, 
Blauwe sneeuw van Nellie Mandel, 
De vriend van Charles den Tex, 
De vuurwerkramp van Harmen Saliger van Peter de Zwaan.

Reserveer Een zomer zonder slaap in onze catalogus

Geen opmerkingen: