vrijdag 4 mei 2012

Soci@l Kids: maand van de mediaopvoeding

Het is deze maand de Maand van de Mediaopvoeding. Dit is een initiatief van Mediawijzer.net, een expertisecentrum met als doel mediawijsheid in Nederland te bevorderen. Op de website is te lezen waarom een Maand van de Mediaopvoeding belangrijk is:

"Jonge kinderen groeien op in een wereld van TV, computers, mobieltjes en games. Peuters zijn dagelijks gemiddeld 40 minuten bezig met TV en zitten vanaf 3,4 jaar achter internet. 66% van de kleuters met een tablet thuis maakt hier regelmatig gebruik van. Nog nooit konden kinderen zo snel informatie vinden en hun taalontwikkeling en (sociale) leervaardigheden verbeteren. Voor kinderen zijn media een onderdeel van hun leefwereld, ze vinden het leuk en het past bij hun manier van leren, kijken en ontspannen. Ondertussen denderen de mediaontwikkelingen door: waar de muis nog vraagt om motorische ontwikkeling is er dankzij de tablet en touchscreen voor de allerkleinsten geen enkele technische hindernis meer om zelf toegang te krijgen tot media.
Deze ontwikkelingen vragen wel wat van jou als ouder. Het is noodzakelijk kinderen van deze leeftijd te begeleiden. Hoewel kinderen de techniek snel doorhebben, kun jij juist context geven. En de ideale mediabalans vinden door het goede voorbeeld te geven, positieve ontwikkelingen te stimuleren maar ook grenzen te stellen. Anderzijds kun jij ook weer van je kind leren. Door samen spelenderwijs te leren, zijn kinderen veilig en bewust voorbereid om de kansen te pakken die deze mediasamenleving hen biedt."

5 Gouden tips
Hierbij een paar handige tips van 'Mijn kind online':

1. Media doe je samen
Peuters en kleuters kijken het liefst samen met een volwassene tv. Hetzelfde geldt voor games of internet. Kleuters willen graag praten over wat ze zien en horen of lezen. Zo kunnen ze vragen stellen en hun mediaervaringen delen. Da’s gezelliger en het legt de basis voor een open mediaopvoeding, waarin bespreekbaar is wat je kind on- en offline meemaakt. Pak dus een stoel en kijk mee, en betrek bijvoorbeeld ook opa en oma erbij.

2. Zorg voor passende inhoud en kwaliteit
Jonge kinderen hebben moeite om te onderscheiden wat echt is en wat niet. Ook een tekenfilm of fantasieverhaal kan in hun beleving realistisch en voorstelbaar zijn. Te veel spanning en emotie is bij heel jonge kinderen niet nodig, vaak zijn eenvoudige verhaaltjes met veel herhaling (herkenbaarheid!) en een goede afloop al goed. Liedjes, vertrouwde figuren en vrolijke mediaproducties zijn populair.

3. Met mediawijsheid kun je niet vroeg genoeg beginnen
Media zijn onlosmakelijk met ons dagelijks leven verbonden, dat geldt óók voor kinderen. Leer peuters en kleuters dus van jongs af aan hoe media werken. Een leuke manier is om zelf aan de slag te gaan en media te maken. Voordeel is dat apparaten steeds makkelijker in gebruik zijn, ook voor kleintjes. Zo kun je met flip-camera's heel simpel mooie foto's maken. Door kinderen zelf media te laten produceren, leer je ze spelenderwijs na te denken over hoe media werken. En creatief bezig zijn is nog leuk ook!

4. Wees alert op wat je kind ziet of hoort
Jonge kinderen lijken al zo zelfstandig, maar ze kunnen nog niet herkennen of iets reclame is of niet. Van harde geluiden en eng uitziende of dreigende karakters worden ze soms bang. Ook kleuters kunnen hun eigen gevoelens nog niet goed benoemen. Mede daardoor heeft het weinig zin voor ouders om uit te leggen dat enge dingen niet echt zijn. Troosten en afleiding helpt wel.

5. Geef zelf het goede voorbeeld
Jij bent het belangrijkste voorbeeld voor je kind. Wees je daarvan bewust en laat je kind zien dat media leuk zijn, maar dat het niet altijd hoeft. Zet die tv dus uit als niemand kijkt en stop met sms-en als je gaat eten. Goed doen doet goed volgen!

Hoe mediawijs ben je zelf?
Natuurlijk moet je zelf, als ouder, ook even de test doen: hoe mediawijs ben je eigenlijk? Je krijgt inzicht in hoe je omgaat met het mediagebruik van je kind. Doe de test nu!

Meer lezen
Op de site is veel informatie te vinden, maar voor wie er nog wat verder in wil duiken is het boek 'Soci@l Kids: je kind op social media' van Marlies Slegers een aanrader. Praktische info om je kind beter te kunnen begrijpen én te ondersteunen. Hard nodig, want ouders kunnen op dit gebied namelijk twee kapitale fouten maken: je niet ervoor interesseren of het (overigens vruchteloos) proberen te verbieden.
Evert de Vos, hoofdredacteur van het opvoedblad J/M over het boek: ‘Social kids is een reisgids voor ouders over een wereld die veel kinderen al lang betreden hebben’.
Genoeg voer dus om eens even over na te denken: goeie reis!


Reserveer 'Social Kids' in onze catalogus


Geen opmerkingen: