woensdag 16 mei 2012

Incendies

In het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw woedde er een burgeroorlog in Libanon. In deze oorlog waren het christenen en moslims die tegen elkaar vochten. Een oorlog verwoest, traumatiseert, maakt kinderen ouderloos en maakt van vrienden vijanden. Waar mensen onderdrukt worden, hun leven niet zeker zijn ontstaan ook vluchtelingen stromen.

De film Incendies gaat over de tweeling Jeanne en Simon die samen met hun moeder in Canada wonen. De achtergrond van deze drie mensen is duidelijk: zij zijn van Libanese afkomst, maar Jeanne en Simon weten niets van hun tijd in Libanon. Hun moeder is met ze gevlucht naar Canada toen zij nog babietjes waren en over het Libanese verleden wordt vooral gezwegen.

Als de moeder overlijdt krijgt de tweeling elk een brief overhandigd van de notaris. Jeanne krijgt hierbij de opdracht de brief te overhandigen aan hun oudere broer in Libanon en Simon moet zijn brief overhandigen aan hun vader. Pas als zij deze opdracht hebben uitgevoerd mogen ze op het graf van hun moeder een steen plaatsen. Doen zij dit niet dan, zo luidt hun moeders wens, heeft zij geen recht om herinnerd te worden. Saillant detail: Jeanne en Simon hebben nooit eerder van een broer gehoord en zij weten niet beter dan dat hun vader dood is.

Tijdens hun zoektocht in Libanon volgen we de gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de burgeroorlog. Dit levert beelden op die niet geschikt zijn voor de teerhartigen onder ons. In strakke, onderkoelde beelden toont de film ons de verschrikkingen van de oorlog. Bij het zien van deze beelden bekruipt me onvermijdelijk het gevoel van machteloosheid. Dat we na al die oorlogen die er ondertussen uitgevochten zijn nog steeds niet inzien en begrijpen dat een oorlog alleen maar verliezers oplevert.

Jeanne en Simon leren het andere leven kennen van de vrouw die hun moeder was en ze vinden inderdaad hun broer en vader. De uitkomst is zowel wreed als bizar.



Incendies kwam uit in 2010 en kreeg een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film. Het is een overdonderende film die je niet snel zult vergeten.

Reserveer in onze catalogus


Geen opmerkingen: